Pasarile migratoare provoaca probleme Romaniei la Bruxelles

1
342

Romania nu a asigurat locuri de iernat si cuibarire pentru pasarile migratoare, nici Zone Speciale Protejate pentru speciile vulnerabile.

Comisia Europeana a deschis procedura de incalcare a tratatului european („procedura de infringement”) impotriva Romaniei, deoarece tara noastra nu a respectat legislatia referitoare la biodiversitate. Mai precis, executivul de la Bruxelles este nemultumit de faptul ca Romania nu protejeaza asa cum trebuie pasarile salbatice. Comisia a transmis ieri primul avertisment scris Romaniei in acest domeniu, deoarece autoritatile nu au desemnat Zone Speciale Protejate pentru pasarile salbatice si nici locuri de cuibarire si iernare pe rutele de migratie.

Daca in urmatoarele patru luni problemele nu vor fi rezolvate, se poate ajunge la situatia in care Comisia Europeana sa dea in judecata Romania la Curtea de Justitie, pentru incalcarea legislatiei europene. Tot ieri, Comisia Europeana a trimis avertismentul scris final Maltei, pentru ca permite organizarea de vinatori impotriva a doua specii de pasari primavara, o perioada cruciala pentru migratia si inmultirea pasarilor.

Conform „Directivei Pasarilor”, statele membre UE sint obligate sa desemneze Zone Speciale Protejate pentru a avea grija de speciile salbatice de pasari, de a le asigura locuri de iernat si spatii de oprire pe rutele de migratie. Conform comunicatului dat miercuri de Comisia Europeana, Executivul utilizeaza „cele mai bune informatii ornitologice disponibile” pentru a stabili daca un stat membru si-a indeplinit obligatia de a stabili Zonele Speciale Protejate.

Prin Tratatul de aderare la UE, Romania s-a angajat sa respecte legislatia din domeniul protejarii biodiversitatii si nu beneficiaza de vreo perioada de tranzitie in privinta stabilirii de Zone Speciale Protejate. Comisarul pentru mediu, Stavros Dimas, a declarat ca infiintarea Zonelor Speciale trebuie indeplinita urgent, pentru a proteja flora si fauna. „Aceasta obligatie este cruciala daca vrem sa indeplinim tinta UE de a opri pierderile din domeniul biodiversitatii pina in 2010”, a spus Dimas.

Probleme si la calificarile profesionale

Comisia Europeana a decis sa initieze procedura de infringement impotriva a 22 de state membre UE (inclusiv Romania) care inca nu au luat masuri in sensul recunoasterii calificarilor profesionale din Romania si Bulgaria, tari care au aderat la UE la 1 ianuarie 2007. Atit timp cit directiva nu apare transpusa in legislatiile nationale ale statelor membre, specialistii care au calificari primite in Romania si Bulgaria risca sa suporte proceduri birocratice greoaie inainte de a putea sa isi exercite dreptul lor de a lucra oriunde in UE.

Sursa: Cotidianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.