Pasii de urmat pentru a salva un spatiu verde de la taiere!

copaci1. Mergeti la primaria orasului si cautati biroul de urbanism (sau directia, sectia, departamentul, etc. care se ocupa de urbanism).
2. Solicitati PUG-ul orasului (planul de urbanism general).

Nota! Acest document este o harta a orasului pe care fiecare spatiu este luat in evidenta si are o anumite incadrare.

3. Solicitati sprijinul unei persoane din birou pentru a va cauta in PUG spatiul pe care il aveti in vizor. De asemenea, solicitati sa vi se explice ce incadrare are acest spatiu. Va intereseaza sa aflati daca este V (adica spatiu verde) sau daca are alta incadrare. Daca spatiul pe care il cautati are incadrarea V, inseamna ca acesta este spatiu verde si va aflati in situatia ideala.

4. Mai departe, solicitati si partea scrisa a PUG-ului, si anume regulamentul. Din regulament solicitati sa vi se citeasca / explice tot ce tine de incadrarea spatiului pentru care va interesati.

Nota! Daca acest spatiu este incadrat cu V, conform regulamentului de la baza PUG, atunci pe suprafata lui sunt interzise constructiile. Pe de alta parte, sunt acceptate o serie de lucrari de amenajare.

5. Tot la primarie solicitati si urmatoarele documente: registrul local al spatiilor verzi (exista posibilitatea ca el sa nu fie elaborat) si registrul domeniului public. Solicitati sprijin pentru cautarea spatiului dumneavoastra si in aceste doua registre.
6. Solicitati copii dupa aceste documente sau, daca acest lucru nu va este permis, notati-va pe o foaie toate detaliile pe care le aflati.

7. Elaborati apoi o adersa catre primarie, in care solicitati sa se anuleze autorizatia de construire pe spatiul verde (identificat cat de detaliat posibil), intrucat lucrarile de constructie pe acel spatiu verde sunt ilegale conform:

* OUG nr. 114/2007
* planului de urbanism general al orasului (daca figureaza spatiul in PUG)
* celor doua registre: al spatiilor verzi si al domeniului public din orasul dumneavoastra (daca spatiul figureaza in aceste registre)

8. Includeti la finalul adresei si fraza urmatoare: „prezenta constituie si dovada prealabila in baza legii 554/2004 (acesta este un semn clar ca intentionati sa duceti cazul in instanta daca el nu se solutioneaza local)
9. Faceti o copie dupa acest document si pastrati-o! Ea este foarte importanta, intrucat va serveste drept dovada ca ati sesizat autoritatea locala.
10. In mod normal aveti 30 de zile pentru ca primaria sa va notifice ca a anulat lucrarea. In eventualitatea in care acest lucru nu se va intampla, pregatiti o cerere similara, insa de aceasta data adresataTRIBUNALULUI din localitate / resedinta de judet. In aceasta cerere solicitati constatarea nulitatii autorizatiei de construire si suspendarea lucrarilor pe timpul judecatii.
11. Acestei cereri anexati procedura prealabila de la primarie (adresa de la punctul 6) care este dovada ca ati urmat procedura si nu s-a solutionat.
12. Foarte important: trebuie platit timbul judiciar (75 bani) la posta si taxa de timbru judiciar (4 – 45 RON) la tribunal. In cazuri patrimoniale taxa este de 45 RON, in cazuri non-patrimoniale taxa este de 4 RON.
Mai departe, contactati-ne pentru a va indruma in demersul dumneavoastra!

Autor: EcoAssist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *