Pata imensa de petrol in Marea Nordului

  0
  324

  mare.jpgAproape 4.000 de metri cubi de titei au ajuns in apa Marii Nordului, in zona intre sectoarele britanic si norvegian. Autoritatile sustin ca e al doilea accident de acest fel din istoria Norvegiei, dupa cel din 1977.

  O importanta scurgere de petrol s-a produs in apropiere de platforma Statfjord A din Marea Nordului, au confirmat autoritatile norvegiene. „A avut loc o scurgere masiva in timpul transportarii petrolului de pe o platforma pe o nava”, a declarat Inger Anda, purtatorul de cuvant al Agentiei pentru protectia mediului in domeniul petrolier.

  Potrivit estimarilor preliminare, s-au scurs aproximativ 3.840 de metri cubi de petrol, adica 24.150 de barili.
  Operatorul instalatiilor, compania norvegiana StatoilHydro, a precizat ieri ca este vorba despre 4.000 de metri cubi de petrol. Aceasta mai anunta intr-un comunicat ca scurgerea a avut loc miercuri dimineata, in timpul transbordarii petrolului pe vasul Navion Britannica.

  Purtatorul de cuvant al companiei norvegiene StatoilHydro a mai declarat ca, deocamdata, nu se cunosc cauzele accidentului si ca scurgerea a fost oprita. Mai multe avioane si elicoptere au fost mobilizate pentru a stabili amploarea dezastrului, a adaugat compania.

  Platforma Statfjord A, unul dintre principalele zacaminte petrolifere din Norvegia, este situata la aproximativ 200 de kilometri vest de orasul Bergen, la grantia dintre sectoarele britanic si norvegian din Marea Nordului. Meteorologii de la Storm Weather Center sustin ca starea vremii nu favorizeaza imprastierea petei de petrol si permite reducerea poluarii prin pomparea titeiului. Aceasta este a doua scurgere masiva de hidorcarburi din istoria Norvegiei, sustin oficialii.

  Potrivit Petroleumtilsyn, cea mai mare scurgere de petrol a avut loc in 1977, in urma unei explozii pe platforma Bravo, cand in mare au patruns 12.000 metri cubi de petrol. O alta scurgere de petrol a avut loc in 1992 in apropierea platformei Statfjord B. Atunci, 900 de metri cubi de petrol au ajuns in apa marii. Iar in 2003, peste 750 de metri cubi de petrol s-au scurs de pe platforma Draugen, ceea ce a insemnat o pierdere de 750.000 de dolari pentru Shell.

  Sursa: Adevarul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.