Schimbarea climei va usca muntii din vestul Statelor Unite

SAN FRANCISCO - Pana in anul 2040, schimbarile climaterice vor topii ghetarii din Parcul National de profil amplasat in Montana si stratul de zapada primavaratica din Muntii Rocky -Colorado.

„Oamenii vorbesc despre un punct in care schimbarile vor deveni ireversibile si periculoase, dar acest lucru s-a intamplat deja,” a declarat Tim Barnett, un cercetator de la Institutul de Oceanografie „Scripps” din California in cadrul unei intalniri a Uniunii Geofizice Americane.

Aproximativ 15.000 de cercetatori s-au adunat saptamana aceasta in San Francisco pentru a discuta despre cutremure, resursele de apa si stiinta planetara, dar topicul zilei a fost schimbarea climei.

Barnett studiaza grosimea stratului de zapada la altitudini mari in vestul Statelor Unite si estimeaza ca acumularea de zapada din regiune a scazut in medie cu 20 de procente intre anii 1950 si 1999.

Numai aproximativ un sfert din aceasta reducere poate fi explicata in mod plauzibil de variatiile naturale ale temperaturii. Simularea pe calculator arata ca restul se datoreaza activitatii umane, afirma Barnett.

Aproximativ 50% din apa proaspata / dulce consumata de oamenii din intreaga lume vine din munti, prin urmare procentul ce caracterizeaza disparitia stratului de zapada este ingrijorator, a declarat Daniel Fagre, un ecologist care lucreaza la studierea geologica a ghetarilor din Parcul National din Montana.

Fagre a afirmat ca numai aproximativ 25 din cei 150 de ghetari care formau candva Parcul National al Ghetarilor raman. Datele initiale estimau ca, pentru prima data in peste 1.000 de ani, parcul va ramane fara banchize pana in anul 2030, dar estimari mai recente arata ca iceberg-urile pot disparea chiar mai devreme de atat, a spus Fagre.

„Ghetarii din Parcul National din Montana vor disparea pe parcursul vietii noastre,” a declarat Fagre, remarcand ca oi cornute pasc acum in locatiile parcului unde au existat odata ghetarii.

Cercetatorii spun ca schimbarea climei a fost provocata de dioxidul de carbon care blocheaza caldura in atmosfera pamantului si creste temperaturile. Alti participanti la intalnire au afirmat ca schimbarea climei este totodata un proces ciclic care se accelereaza de indata ce a inceput.

De exemplu, pe masura ce zapada se topeste pe varfurile muntilor, se expune suprafata Pamantului, care este de culoare mai inchisa si absoarbe mai multe radiatii solare, a declarat Thomas Painter, un profesor asistent la Universitatea din Utah.

Sursa: Epoch Times

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *