Patru poluari accidentale in Alba, in primele sase luni ale anului. Raport de activitate al Garzii de Mediu

Adjunctul sef Garzii Nationale de Mediu urmarit penal pentru trafic de influenta si luare de mita
Patru poluari accidentale in Alba, in primele sase luni ale anului. Raport de activitate al Garzii de Mediu
Patru poluari accidentale in Alba, in primele sase luni ale anului. Raport de activitate al Garzii de Mediu

De la inceputul anului, Comisariatul Judetean Alba al Garzii Nationale de Mediu a identificat patru cazuri de poluare accidentala. Doua dintre au fost semnalate pe raul Aries, respectiv un afluent al acestuia, cu ape acide de la “Cupru Min” Abrud, iar alte doua au fost inregistrate la Sebes.

Potrivit unui raport de activitate a Garzii de Mediu Alba, in semestrul I a anului 2013 au fost inregistrate patru poluari accidentale.

In 11 mai 2013, SGA Alba a constatat o posibila poluare pe raul Aries, aval cu Valea Sesei, la circa 6 kilometri fata de orasul Baia de Aries. SC “Cupru Min” SA Abrud “a schimbat punctul de deversare a tulburelii sterile in iazul Valea Sesei si ape acide partial neutralizate au fost deversate in rau”, se arata in raport. Reprezentantii Garzii de Mediu sustin ca nu a fost mortalitate piscicola, iar, impreuna cu SGA Alba s-au efectuat investigatii in teren si s-au prelevat probe. Analizele de laborator au indicat depasiri mici ale indicatorilor de calitate a apei si s-a aplicat sanctiune contraventionala.

In 6 iunie, la ora 20.30, un alt caz de poluare a fost semnalat pe paraul Stefanca, afluent al Ariesului, in zona comunei Lupsa. SC “Cupru Min” SA Abrud s-a ales cu o noua sanctiune, dupa ce a deversat ape de flotatie din iazul Valea Stefancei 2 cu pH ridicat. Autoritatile au constatat mortalitate piscicola, circa 2 kilograme.

La Sebes, in 18 mai, la SC “Savini Due” SRL a avut loc un incendiu in spatiul de depozitare deseuri. Au ars circa 500 kilograme deseuri de vopsele, factorul de mediu afectat fiind aerul. S-a aplicat o sanctiune in conformitate cu prevederile legale.

In 27 iunie, la ora 18.40, s-a produs o poluare accidentala pe raul Sebes, afluent stang al raului Mures, in aval de podul Oarda de Jos  ca urmare a deversarii unui volum mare de apa uzata tehnologica (insuficient epurata) din statia de epurare cu incarcare organica mare si materii in suspensie. Sursa de poluare a fost SC Elit SA. S-au facut investigatii in teren impreuna cu SGA Alba si s-a aplicat sanctiune contraventionala.

Vedeti AICI mai multe detalii despre acest caz.

Comisarii Garzii de Mediu Alba au efectuat 811 controale in primul semestru din 2013 si au aplicat in total 73 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 1.003.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *