Ministrul de Externe japonez a vizitat centrala nucleara de la Cernobil

  Ministrul de Externe japonez a vizitat centrala nucleara de la Cernobil
  Ministrul de Externe japonez a vizitat centrala nucleara de la Cernobil

  Ministrul japonez al Afacerilor Externe Fumio Kishida a efectuat duminica o vizita la Cernobil, in Ucraina, unde a avut loc cea mai mare catastrofa in domeniul nuclear civil, in vederea unui schimb de experienta in gestionarea crizei dupa accidentul de la Fukushima.

  Vizita lui Kishida „este prima vizita in Ucraina a unui ministru japonez de Externe in ultimii sapte ani”, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Ambasadei Japoniei la Kiev.

  Aceasta misiune la Cernobil are ca scop impartasirea experientei in domeniul gestionarii catastrofelor nucleare, a adaugat el, fara sa ofere alte detalii.
  Ministrul japonez s-a intalnit cu directorul centralei de la Cernobil, potrivit unui fotograf AFP. El urmeaza sa il intalneasca luni pe omologul sau ucrainean Leonid Kojara, la Kiev, pentru a discuta despre cooperarea bilaterala privind studierea si lupta impotriva consecintelor accidentelor in Japonia si Ucraina, a anuntat un purtator de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe.

  Desi sunt foarte diferite, cele doua accidente sunt singurele catastrofe nucleare care au fost clasate la nivelul maxim 7 pe scara evenimentelor nucleare si radiologice (INES).
  In urma cutremurului submarin cu magnitudinea 9 din martie 2011, un tsunami urias s-a abatut asupra coastelor de nord-est ale Japoniei, distrugand numeroase locuinte si avariant grav centrala nucleara de la Fukushima.
  Aproximativ 19.000 de persoane au murit in aceasta catastrofa naturala, dar nu exista vreo statistica oficiala cu privire la decese legate in mod direct de radiatii nucleare emanate de la centrala.
  Pe de alta parte, explozia pe 26 aprilie 1986 a Reactorului numarul 4 al centralei nucleare de la Cernobil, la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, a contaminat Ucraina, Rusia si Belarusul, pe atunci republici in cadrul fostei Uniuni Sovietice, dar si o buna parte a Europei.

  Mii de „lichidatori” au fost trimisi atunci fara echipamente de protectie la locul accidentului, pentru a stinge incendiul si a acoperi reactorul afectat.
  Comitetul Stiintific ONU pentru efectele radiatiilor recunoaste doar 31 de decese in randul operatorilor si pompierilor legate in mod direct de catastrofa, in contextul in care Greenpeace estimeaza la cel putin 10.000 mortile imputabile contaminarii radioactive.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *