Pentru fiecare copac taiat anul trecut, Primaria oradeana a plantat alti 13 in loc

Actiunea de plantare de puieti sub deviza "Eroii - vesnic vii" continua
Pentru fiecare copac taiat anul trecut, Primaria oradeana a plantat alti 13 in loc
Pentru fiecare copac taiat anul trecut, Primaria oradeana a plantat alti 13 in loc

Bilant pe plus: Pentru fiecare copac taiat anul trecut, Primaria oradeana a plantat alti 13 in loc

Ca sa isi merite ajutoarele sociale primite de la Primarie, 1.200 de oradeni au lucrat, in total, anul trecut 64.320 de ore la curatenia orasului

Primaria a tras linie la realizarile „verzi” pentru 2012 si a prezentat public bilantul. Pe langa amenajarea a doua parcuri, Linistii si Padisului, municipalitatea se mai lauda cu 4.380 de copaci plantati in oras, cu 2 kilometri de piste de biciclete noi si cu mobilarea cu aparate de joaca a 64 de zone din oras.

Tot de anul trecut, Oradea are harti de zgomot care arata cat de poluat fonic este orasul, iar din acest an va avea stabilite si masurile ce trebuie luate ca urechile oradenilor sa sufere cat mai putin.

Plantari vs. taieri

Bilantul Directiei Tehnice pentru anul 2012 a fost prezentat public saptamana trecuta si arata ca in cele doua campanii de plantari firmele contractate prin licitatii au sadit 3.680 de copaci, iar detinutii Penitenciarului Oradea alti 700. In timp ce 4.380 de copaci au prins radacini, alti 327 au fost taiati fiindca afectau lucrari de investitii, accesul auto ori pietonal, sau reprezentau un pericol. De asemenea, alti 1.121 de arbori din oras au fost toaletati.

Tot anul trecut, Oradea s-a „imbogatit” cu 440 de banci ce au fost montate intre blocuri, pe promenadele de pe malurile Crisului si Petei, respectiv in parcurile 1 Decembrie sau Linistii. Pentru aceste lucrari, dar si pentru ingrijirea parcurilor si zonelor verzi din oras, Primaria a platit 3,8 milioane de lei.

Reclame „verzi”

Sapte firme oradene (Holcim, Pelican Impex, Helion Com Impex, Rom Com Invest, IFN Rom Com, Eurobusiness Parc Oradea si Eco Bihor) au acceptat anul trecut sa ia in custodie 12 spatii verzi din oras, adica scuaruri, sensuri giratorii ori aliniamente stradale, municipalitatea oferindu-le in schimb posibilitatea sa isi faca reclama in aceste zone.

De asemenea, zona intubata a Crisului Mic, din Episcopia Bihorului, a devenit in 2012 o pista de biciclete intinsa pe 0,8 km, iar o alta pista, de 1,2 km, a fost amenajata pe strada Maresal Alexandru Averescu, paralela cu Crisul Repede.

De-a lungul intregului an, 1.200 de persoane au prestat, in total, 64.320 de ore de munca in folosul comunitatii, facand curatenie in diferite zone ale orasului in schimbul ajutoarelor sociale primite.

Tot anul trecut, prin hartile de zgomot facute, s-a stabilit ca o zecime din oradeni sunt deranjati fonic de traficul din urbe. In 2013, Primaria trebuie sa elaboreze un plan de actiuni, pentru diminuarea acestei probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *