Perdele forestiere de protectie de-a lungul A2. Romsilva va incepe in aceasta toamna sa le planteze

Perdele forestiere de protec?ie de-a lungul A2. Romsilva va începe în aceast? toamn? s? le planteze
Perdele forestiere de protectie de-a lungul A2. Romsilva va incepe in aceasta toamna sa le planteze
Perdele forestiere de protectie de-a lungul A2. Romsilva va incepe in aceasta toamna sa le planteze

Romsilva va incepe, in aceasta toamna, sa planteze perdele forestiere de-a lungul autostrazii A2 pe cele peste 23 de hectare transferate in administrarea sa, insa aceste plantari vor fi facute in general de firme specializate, a anuntat miercuri directorul general al institutiei Adam Craciunescu.

In 26 martie, terenuri agricole in suprafata totala de peste 23 hectare au fost transferate de Guvern din administrarea Agentiei Domeniilor Statului si concesiunea firmei A&SInternational 2000 in administrarea Romsilva, pentru realizarea unor perdele forestiere de protectie a autostrazii Bucuresti-Constanta.

Adam Craciunescu a precizat, miercuri, intr-o conferinta de presa, la Bucsani, in Dambovita, ca Romsilva, prin Directia Silvica Ialomita, preia aceste terenuri efectiv in termen de 30 de zile, iar in toamna se va face plantarea pe aceasta suprafata, intre bratul Borcea si bratul Macin sau Dunarea Veche.

El a mai mentionat ca Romsilva a terminat campania de impadurire de primavara din acest an in zonele de campie si mai are de facut plantari, in acest moment, in zonele de munte.

Totodata, pestru desfasurarea programului de realizare a perdelelor forestiere de protectie de-a lungul autostrazilor si drumurilor nationale, au fost notificati proprietarii de terenuri sa permita plantarea pe proprietatile lor, iar in cazul celor care nu vor dori Romsilva va face expropriere pentru utilitate publica, a mai spus Craciunescu.

Insa, acolo unde Romsilva nu va prelua terenul respectiv, plantarea se va face de catre firme specializate in imbunatatiri funciare, desemnate prin licitatie, si nu de catre regie.

Craciunescu a mai spus, in februarie, ca Romsilva se va ocupa de exproprieri, poate acorda asistenta tehnica si are disponibili spre vanzare peste 15 milioane de puieti pentru realizarea perdelelor forestiere, dar plantarile vor fi facute de aceste firme.

Potrivit directorului Romsilva, necesarul de perdele forestiere pentru protectia cailor de comunicatie ar fi de aproximativ 19.000 de hectare, dintre care au fost deja realizate 740 de hectare pe terenurile aflate in administrarea regiei si 1.300 de hectare pe alte proprietati.

Cea mai mare parte din terenurile pe care ar trebui plantate perdelele forestiere sunt in proprietate privata, a precizat atunci Craciunescu, facand un apel catre proprietari sa faca parte din program si sa permita plantarea, ramanand astfel in posesia terenului si primind o renta (de 10 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior) pana la inchiderea starii de masiv (realizarea independentei biologice a plantatiei), adica timp de cinci – sase ani.

„Intr-un program coerent, de 10 ani, putem realiza aceste perdele”, a mai spus Craciunescu in cadrul conferintei din 4 februarie, subliniind ca ideea nu este noua, insa, pentru prima oara din 2002, de cand s-a dat Legea 289 privind perdelele forestiere de protectie, a fost alocat si un buget, care anul acesta este de 30 de milioane de lei si care ar trebui dublat din 2015.

Programul national de realizare a perdelelor forestiere pentru protectia autostrazilor si drumurilor nationale a fost aprobat prin OUG in 23 decembrie 2013.

Programul urmeaza sa fie implementat de consiliile judetene, cu finantare de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice – Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura si din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale ale consiliilor judetene, potrivit actului normativ.

Pentru anul acesta, Departamentul pentru Ape si Paduri are alocat un buget de 30 de milioane de lei pentru programul de realizare a perdelelor forestiere, suma obtinuta din vanzarea de certificate verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *