Doua milioane de tone de fosfogips zac in incinta Combinatului de ingrasaminte chimice Navodari de peste 10 ani, de cand societatea a fost cumparata de un investitor italian. Laboratorul de igiena radiatiilor ionizante din cadrul Autoritatii Judetene de Sanatate Publica (AJSP) Constanta a prelevat probe din haldele de steril doua luni la rand, in iunie si iulie.
Prelevarile s-au facut in mai multe puncte ale haldelor, iar rezultatele i-au speriat pe medici si pe fizicieni: „La proba analizata in 15 iunie, continutul de uraniu 238 este de 10 ori mai mare decat nivelul lui la sol, iar continutul de radiu este de 12 ori mare. La alta proba de fosfogips, uraniul este de 16 ori mai mare, iar radiul – tot de 16 ori mai mare”, ne arata buletinele de analiza seful laboratorului, dr. Mirella Calboreanu.
„Situatia este grava”
Intre timp, AJSP a intrat in alerta si i-a trimis combinatului si mai multe recomandari, intre care: acoperirea mecanica sau chimica a haldelor de steril printr-un strat protector care sa impiedice antrenarea particulelor de fosfogips de catre curentii de aer. O alta recomandare: izolarea si protectia haldelor prin imprejmuire cu gard inalt si paza.
Tentatia furturilor e mare, pentru ca s-ar putea folosi fosfogips la fabricarea materialelor de constructii (tigla, caramizi), ca ingrasamant chimic sau ca material liant la asflatarea drumurilor publice.
„Situatia de la Marway Fertilchim este grava. Acest material radioactiv poate fi antrenat de vant si ploi sau furat din incinta, si atunci riscul pentru populatia din jur creste foarte mult. Daca cei de la Marway Fertilchim nu vor tine cont de recomandarile noastre, putem sa luam masuri administrative, care pot merge pana la inchiderea activitatii”, ne-a declarat directorul Autoritatii Judetene de Sanatate Publica, dr. Marius Enescu.
Ingrijorat este si primarul orasului Navodari, Tudorel Calapod: „Din 1999, de cand societatea a fost cumparata de investitorii italieni, prin existenta depozitelor de deseuri, combinatul a constituit un pericol permanent pentru orasul nostru”.
Primarul spune ca, recent, conducerea combinatului a solicitat o aprobare pentru realizarea unui depozit de deseuri industriale in incinta. Proiectul a fost respins. „Vrem ca populatia si turistii sa beneficieze de un mediu curat si sub nicio forma nu vom admite existenta unui depozit de deseuri in apropiere”, a precizat Tudorel Calapod, decis sa stea cu ochii pe combinat.
„Cineva ne saboteaza”
De partea cealalta, conducerea combinatului detinut de Marway Fertilchim isi arata indignarea dand de inteles ca cineva vrea sa-i saboteze afacerile, „acum cand combinatul produce ingrasaminte si a inceput sa aiba comenzi”, spune presedintele societatii Roberto Vincentelli.
Italianul arata cu degetul la Bacau unde, zice el, „halda de fosfogips sta dezvelita, in vreme ce, la noi, este inconjurata de un taluz care o protejeaza”. Vincentelli respinge categoric ideea ca halda de fosfogips ar fi radioactiva.
„In plus, materialul nu poate fi antrenat de vant sau de ploi pentru ca are o crusta deasupra”, mai spune el. Mai mult, italienii au solicitat alte masuratori Societatii de Cercetari Nucleare Pitesti. Rezultatele sosite pe 25 septembrie, pe care ni le prezinta, arata ca „pentru niciunul dintre radionuclizii identificati nu sunt depasite nivelurile de exceptare.
Pentru introducerea acestora in circuitul economic, va recomandam sa va adresati Comisiei Nationale de Control a Activitatilor Nucleare (CNCAN) cu solicitarea de incadrare in regimul de autorizare”.
De partea conducerii combinatului este si Garda de Mediu Constanta. Comisarul-sef al Garzii de Mediu, Vasile Petro, crede ca se face „agitatie pentru nimic”. El crede in masuratorile efectuate de Societatea de Cercetari Pitesti, de la Mioveni. „Afirm cu toata responsabilitatea ca nu e niciun pericol, putem eventual sa dispunem luarea de masuri suplimentare de protejare a haldelor”, a declarat Vasile Petro.
Acum presedintele Marway Fertilchim asteapta autorizarea de la CNCAN. Intre timp, spune, are comenzi de vanzare a fosfogipsului, mai ales ca acesta este folosit si pentru refacerea terenurilor saraturoase.
Mai nou, cei care vor cumpara fosfogips pentru terenurile saraturoase primesc subventii de la Ministerul Agriculturii cu aprobarea Ministerului Sanatatii. In conditiile in care in haldele combinatului sunt depozitate doua milioane de tone de fosfogips, Marway Fertilchim dispune acum de o mina de aur.
48 de hectare de fosfogips
Combinatul de ingrasaminte chimice Fertilchim Navodari, infiintat in 1954, a fost inchis si propus pentru lichidare dupa 1990 din cauza pericolului pe care il prezenta. Combinatul a fost cumparat in 1999 de un investitor italian, firma Marway Fertilchim.
Un raport al Institutului European din Romania referitor la depozitarea deseurilor industriale, datat 2004, arata ca la Marway Fertilchim exista un depozit de 48 hectare cu fosfogips, cenusa de pirita si namoluri acide, considerat „depozit periculos”.
Sursa: Evenimentul Zilei