Pericol pentru ape!

Companiile isi vor putea deversa apele uzate fara a fi supuse controlului, potrivit noii legi a mediului. Modificarile din legea mediului au fost aprobate. Firmele ar putea obtine autorizatii de mediu fara o verificare a impactului apelor uzate.
poluarea apelor
Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a publicat in urma cu trei saptamani proiectul de modificare a ordonantei cu privire la protectia mediului, care a starnit dezaprobarea ferma a organizatiilor neguvernamentale de profil.

Dupa mai multe dezbateri cu autoritatile de mediu, acestea din urma au anulat prevederea care ar fi permis persoanelor fara studii de specialitate sa faca o evaluare de mediu, dar au anulat si prevederea conform careia era obligatoriu ca autorizatia de gospodarire a apelor sa fie inclusa in autorizatia integrata de mediu.

Cu alte cuvinte, companiile miniere, cele petroliere sau alte intreprinderi care reprezinta potentiali poluatori ai apelor, prin deversari, vor putea functiona fara a fi supuse inainte la un control din partea autoritatilor de mediu, sustin organizatiile de mediu.

Obtinerea autorizatiei de mediu fara castigarea in prealabil a altor acorduri ale organelor sau autoritatilor competente constituie o premisa pentru abuzuri, mai precizeaza acestia. „De exemplu”, spun ei, „in zonele cu specii protejate, cei interesati pot actiona si distruge in voie, trecand peste cei care doresc conservarea respectivelor locuri”.

Reprezentantii societatii civile contesta textul din noua legislatie care prevede ca, in situatia in care titularii proiectelor nu detin avize de functio-nare, obligatiile de mediu sunt identificate pe baza bilantului de mediu.

„Obligatiile stabilite in urma bilantului de mediu pot fi nefolositoare sau pot sa nu fie puse in practica de titular, care poate sa-si ia valiza si sa plece…”, spun organizatiile neguvernamentale de profil.

Aceasta ordonanta are implicatii prea grave, nu era nicio urgenta pentru modificarile facute, spun organizatiile de mediu.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente