Peste 15.000 ha de paduri fara paza in judetul Suceava

Liber la defri??rile p?durilor din România
Peste 15.000 ha de paduri fara paza in judetul Suceava
Peste 15.000 ha de paduri fara paza in judetul Suceava

Dupa taierile facute, vegetatia forestiera nu mai prezinta valoare pentru proprietari, plata prestarilor de servicii silvice fiind nerentabila

Terenurile impadurite neadministrate din judetul Suceava acopera o suprafata de 15.208 de hectare, ceea ce reprezinta 3,5% din suprafata totala de padure, informeaza Daniel Constantin Coroama, seful Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, Daniel Coroama.

„Preluarea in paza si incheierea contractelor de prestari servicii silvice pentru intreg fondul forestier reprezinta una din prioritatile activitatii ITRSV, in acest sens fiind demarate o serie de actiuni de control” precizeaza inspectorul-sef. Astfel, pe durata anului trecut, pentru neasigurarea serviciilor silvice, inspectorii de specialitate au aplicat 234 de sanctiuni contraventionale, in valoare de 115.000 lei. In consecinta, la ocoalele silvice s-au depus peste 550 de cereri de preluare in paza, in anul 2013 predandu-se in paza circa 2.000 de hectare de padure.

„In acest an, ITRSV Suceava se va ocupa cu prioritate de identificarea proprietarilor celor 15.208 de hectare de padure pentru care nu sunt asigurate paza si serviciile silvice, cu aplicarea prevederilor legale. Preluarea in paza a acestor suprafete va garanta, in mare masura, integritatea si paza padurilor apartinand persoanelor fizice” subliniaza seful institutiei silvice de control.

Potrivit lui Daniel Constantin Coroama, una dintre cauzele neincheierii de contracte de prestari de servicii silvice pentru suprafetele respective consta in aceea ca proprietatea nu este delimitata corespunzator in teren, fiind, in cea mai mare parte, formata din parcele puse in posesie conform Legii nr. 18/1991, a caror medie pe detinator este de sub un hectar. In alte situatii, proprietarii pusi in posesie sunt decedati, iar mostenitorii nu au dezbatut succesiunea legala. Pe de alta parte, dupa taierile facute, vegetatia forestiera existenta nu mai prezinta valoare economica imediata pentru proprietari, plata prestarilor de servicii silvice fiind nerentabila. Nu in cele din urma, de la buget nu sunt alocate fonduri pentru paza padurilor private cu o suprafata de sub 30 ha pe proprietar. Acest lucru a ramas stipulat in Codul silvic actual, desi Consiliul European a dat aviz negativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *