Boom-ul fotovoltaic a trecut: in acest an nu mai exista piata pentru parcurile de profil

Boom-ul fotovoltaic a trecut: in acest an nu mai exista piata pentru parcurile de profil
Boom-ul fotovoltaic a trecut: in acest an nu mai exista piata pentru parcurile de profil

Directorul general al firmei ETEM Systems, Andreas Laspadakis, apreciaza ca in acest an nu mai exista piata pentru parcurile de productie a energiei din surse fotovoltaice, dupa „boom-ul”din 2013, ca urmare a schimbarilor legislative si lipsei accesului la finantare.

„Nu o sa mai vedem boom-ul fotovoltaic de anul trecut. Dar depinde si de legislatie. (…) Problema in Romania este ca legislatia nu este stabila. De asemenea, marea problema este finantarea, bancile nu se arata dornice sa crediteze proiecte pentru sectorul fotovoltaic. Din informatiile pe care le am, doar banci precum Volksbank si Unicredit mai crediteaza proiecte fotovoltaice”, a declarat Laspadakis pentru Mediafax.

Firma elena ETEM Systems livreaza structura metalica de sustinere a panourilor fotovoltaice atat pe sol, cat si pe cladiri.

„Multe companii nu vor sa se implice in instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperisuri deoarece legislatia nu ofera un cadru stabil. Pentru noi, parcurile solare mari aduc cifra de afaceri mare, dar profit mic. In schimb, instalarile pe acoperisuri aduc o cifra de afaceri mica, dar profit mare, pentru ca sunt facute din mult aluminiu”, a precizat Laspadakis.

Firma a asigurat anul trecut solutii pentru instalarea panourilor fotovoltaice pentru trei proiecte care totalizeaza 8 MW in Bistrita, iar in prezent are in derulare doua proiecte care totalizeaza 11 MW in Sibiu. De asemenea, in 2012 firma a livrat structuri din aluminiu pentru un proiect de 7 MW in Colibasi.

Printre clientii ETEM se numara compania Luxten, careia firma greceasca i-a livrat structuri de aluminiu pentru panouri fotovoltaice de 0,3 MW pe sediul din Bucuresti.

„In urmatoarele saptamani vom incepe sa montam structurile pentru panouri solare pe trei acoperisuri, printre altele pe o gradinita si o scoala. In total, in Romania am participat, direct, prin solutiile noastre, si indirect, prin livrarea de echipamente si meteriale, la montarea de panouri fotovoltaice pentru parcuri ce totalizeaza 80 MW. Pentru o casa, instalarea unor panouri solare de 10 kW costa aproximativ 20.000 euro”, a adaugat Laspadakis.

ETEM Systems face parte din holdingul metalurgic Viohalco si a avut anul trecut o cifra de afaceri de 2,6 milioane euro. Pentru 2014 firma estimeaza unr ulaj de 3,2 milioane euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *