Peste 400.000 de euro, investiti in ecologizarea apelor la Santimbru, prin proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”

Consilierii judeteni din Alba supun la vot joi aprobarea actului aditional de actualizare a sumelor pentru implementarea proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” de la Santimbru, ce presupune reducerea deversarii de nutrienti in sursele de apa. Astfel, valoarea totala a proiectului este de 430.504 euro echivalent, in loc de 328.500 euro echivalent, cat a fost suma stabilita in 2006.

Actul aditional la Conventia de Colaborare incheiata intre Ministerul Mediului, Consiliul Judetean Alba si Consiliul Local Santimbru propune actualizarea valorilor investitiei pentru implementarea proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, valori bazate pe estimari efectuate in perioada de pregatire a proiectului, mai precis in anul 2006. Valoarea totala estimata a lucrarilor era de 328.500 echivalent euro, din care 311.425 euro platiti de Banca Mondiala, prin Ministerul Mediului, Unitatea de Management a Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”, 14.650 euro achitati de Consiliul Judetean Alba si 2.425 euro, platiti de Consiliul Local Santimbru.

Prin actul aditional supus aprobarii consilierilor judeteni se propun urmatoarele valori: Totalul investitiei este de 430.504 in echivalent euro, din care 407.204 in echivalent euro platiti de Banca Mondiala, 20.875 in echivalent euro platiti de Consiliul Judetean Alba si 2.425 in echivalent euro, platiti de Consiliul Local Santimbru.

Vedeti mai jos lista principalelor lucrari de investitii si sursele de finantare. Dati click pentru a mari imaginea:

Obiectivul principal al proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” este reducerea deversarii de nutrienti in sursele de apa si promovarea unei schimbari de comportament prin intarirea capacitatii institutionale si de reglementare, precum si prin actiuni cu rol demonstrativ la nivelul localitatilor si, prin urmare, sprijinirea Guvernului Romaniei in vederea satisfacerii cerintelor UE in domeniul protectiei apei. Conventia de Colaborare pentru implementarea proiectului a fost semnata la data de 30.06.2009.

Despre poluarea cu nitrati

Peste 1.900 de localitati din Romania sunt vulnerabile la poluarea cu nitrati. In aceste zone, fantanile din mediul rural sunt poluate cu substante chimice, care s-au infiltrat in panza freatica din grajdurile sau din fermele localnicilor. Nitratii sunt periculosi, pentru ca apa infestata, odata consumata, scade rezistenta generala a organismului, existand risc de deces in cazul sugarilor si copiilor. Nitratii pot provoca, de asemenea, avorturi spontane si infertilitate masculina.

La nivelul judetului Alba, sunt urmarite concentratiile acestor nitrati in sursele de apa din zona Teleac, Santimbru si Lunca Muresului.
Investititiile in cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” se deruleaza in 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti, prin care se amenajeaza platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd, inclusiv la Santimbru. O alta componenta a proiectului este infiintarea de statii de epurare si constructia retelelor de canalizare. De asemenea, sunt prevazute plantari de perdele forestiere de protectie.
Proiectul este finantat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Facilitatea Globala de Mediu (GEF), care au acordat Romaniei un imprumut, respectiv un ajutor financiar nerambursabil. Este finantat de un Imprumut de Investitii Specific (SIL) in suma de 50 milioane euro, completat de un grant GEF de 5,5 milioane dolari, la care se adauga fonduri locale de cofinantare.
In randul tarilor membre ale Uniunii Europene, Romania are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor si a solurilor cu nitriti si nitrati. Prin gestionarea haotica a gunoiului de grajd, se ajunge la poluarea apelor si a solului.

Potrivit normelor in vigoare, din cauza potentialului nociv pe care il reprezinta, nitratii au fost inclusi in categoria substantelor toxice din apa potabila. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana. Prezenta in cantitati peste limitele admise a nitritilor in apa de baut conduce la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea se numeste methemoglobinemie sau “boala albastra” si este deosebit de periculoasa pentru sugari, existand si cazuri de deces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *