Peste robot pentru detectarea poluarii

Pestele robot creat de oamenii de stiinta britanici urmeaza sa fie eliberat in apele marine din zona nordica a Spaniei pentru a detecta nivelul de poluare. Daca testul de anul viitor al acestui  robot in portul Gijon va fi un succes, echipa spera ca va fi utilizat in rauri, lacuri si mari in intreaga lume.wwwreuterscom.jpg

Robotul crap, costa aproximativ 29.000 de dolari bucata, imita miscarile unui peste real si este echipat cu sensori chimici care detecteaza potentialii poluanti, cum ar fi scurgerile de la vase si conducte petroliere submarine. Vor transmite informatiile obtinute prin sistem Wi-Fi.

Spre deosebire de primul peste-robot ce necesita telecomanda, acestia vor fi capabili sa navigheze independent fara interactiunea umana.
Rory Doyle, cercetator  senior la compania  BMT Group, care a creat pestele robot impreuna cu cercetatorii de la Universitatea Essex, afirma ca au avut motive intemeiate pentru a contrui acest robot in forma de peste decat folosind o forma conventionala de mini-submain.

„La construirea acestuia s-a utilizat design-ul creat de sute de milioane de ani de evolutie si este foarte eficient energetic” afirma acesta.

„Aceasat eficienta este ceea ce avem nevoie pentru a ne asigura ca detectorul de poluare poate naviga in mediul submarin ore in sir”.

Robotul va avea 1.5 metri lungime, aproximativ marimea unei foci.

Sursa: Reuters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *