Peste un sfert din pasarile de pe Pamant vor disparea pana in 2010

0
358

Pasarile vor fi afectate din ce in ce mai mult de modificarile climatice. Caldura excesiva le determina sa isi schimbe des locul si, pe masura ce zboara cat mai sus ca sa se adaposteasca de zapuseala, exista riscul ca habitatele lor sa scada.

Daca si in varf de munte vremea se va incalzi peste masura, viata lor va fi serios pusa in pericol.

Cercetatorul Cagan Sekercioglu, de la Departamentul de Studii Biologice din Standford, sustine ca migrarea pasarilor ar putea fi incetinita prin schimbarea vegetatiei. Dar problemele pot aparea si la altitudini mari daca, din lipsa umiditatii, vegetatia nu se va mai putea extinde.

Ar mai exista apoi riscul ca pasarile bolnave care traiesc la altitudini mai joase sa le contamineze pe cele aflate la inaltimi, iar o eventuala migrare a celor din urma, spre inaltimi, ar putea duce la conflicte, informeaza site-ul Grren Report, care citeaza Environmental News Network.

Echipa de cercetare condusa de Sekercioglu a facut un studiu asupra schimbarilor pe care le-ar putea suferi 8.400 de specii de pasari de uscat, uzand de 60 de scenarii de pierdere a habitatelor estimate in 2005 de catre MillenniumEcosystem Assessment.

Conform celor mai pesimiste concluzii ale acestui studiu, in cazul in care temperatura va creste cu 6,4 grade Celsius, 30% din speciile de pasari de uscat ar putea sa dispara pana in anul 2010.

Daca temperaturile vor creste cu 2,8 grade Celsius, vor fi amenintate cu disparitia pana la 550 de specii. Dintre pasarile de pamant, 79% nu sunt, deocamdata, amenintate cu disparitia, dar multe dintre ele nu se vor putea adapta la mediu.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.