Pestele-dragon care a ingrozit Litoralul poate provoca delir, soc anafilactic

Palpitatii, delir, voma, soc anafilactic si chiar deces – acestea sunt „urmele” pe care le poate lasa o intepatura a pestelui-dragon, atentioneaza specialistii. In ultimele trei zile, vietatea a facut peste 20 de victime.peste dragon

Mai mult de 20 de turisti dintre cei aflati pe litoral au ajuns la spital in ultimele trei zile, dupa ce au fost intepati de pestele-veninos. Specialistii spun ca este vorba despre Dragonul de mare, un peste asemanator guvidului, dar cu un venin foarte puternic, care poate produce decesul victimelor.

„Persoanele intepate de acest peste, dragonul de mare, trebuie sa mearga neaparat la medic. In urma intepaturii, victimele pot prezenta palpitatii, delir, voma”, atentioneaza, la REALITATEA.NET, dr. ing. Simion Nicolaev, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”.

Potrivit specialistului, pestele-dragon are pe partea dorsala patru spini care comunica cu un „rezervor de venin” – o substanta toxica.

„Atunci cand vine in contact cu pielea, prin intepatura, aceasta substanta patrunde in organism, avand o actiune toxica asupra sistemului nervos. De asemenea, afecteaza si sangele”, a declarat seful Institutului de Cercetari Marine.

Pestele-dragon poate cauza soc anafilactic si chiar deces, atentioneaza medicii

Victimele pestelui-dragon s-au prezentat la medic, insa au refuzat internarea.

„Turistilor li s-a propus internarea, dar au refuzat-o. Sub tratament cu solutie perfuzabila si hidrocortizon, evolutia a fost favorabila. Veninul poate fi foarte puternic, in special la persoanele care au un fond alergic puternic sau la persoanele cu varste extreme. Pe un fond alergic si cu un venin de calitatea acestuia, poate aparea soc anafilactic si chiar deces”, a declarat dr. Mihaela Tuta, director medical la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta.

Una dintre victime a povestit ca a vazut vietatea cu coama la malul marii, s-a aplecat sa ia pestele, dar acesta l-a intepat. Imediat, a inceput sa sangereze si i-a amortit toata mana.

Vara, pestele-dragon se apropie de tarm

„Este o specie care habiteaza Marea Neagra, in mai multe zone, inclusiv in cele de mica adancime. Asadar, prezenta lui nu este intamplatoare. El se afla frecvent acolo, iar vara se apropie de tarm. Poate si din cauza apelor indulcite se intampla acest lucru. In cautarea hranei, acest tip de peste ajunge si in zonele de mica adancime”, a mai precizat Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetari Marine.

Potrivit lui Nicolaev acestea nu sunt primele victime pe care le-a facut pestele-dragon. Si in anii precedenti, respectiv 2007 si 2008, mai multe persoane au ajuns la spital dupa ce au fost intepate de acest peste aparent pasnic, asemanator guvidului.

Duminica trecuta, alte cinci persoane au ajuns la Spitalul de Urgenta Constanta, dupa ce au fost intepate de pestele dragon.

„Intepatura acestor pesti este periculoasa pentru toata lumea, nu tine cont de varsta. Efectele mai grave apar in cazul persoanelor alergice. Oricum, dupa ce ne inteapa, trebuie sa mergem obligatoriu la medic, sa ne dea tratament. Acest caz nu se trateaza acasa. este adevarat ca poate aparea si soc anafilatic, dar, teoretic, acesta nu apare dupa prima intepatura”, a precizat, pentru REALITATEA.NET, prof. univ. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *