Pestii arhitecti, o piesa de baza in ecosistemul din Golful Mexic

0
436

Grouperii rosii (Epinephelus morio) isi construiesc structuri in nisip, in golful Mexic si de-a lungul coastei de sud-est a Statelor Unite, dar oamenii de stiinta nu stiau cat de talentati erau pestii si cat de mult conteaza „spiritul” lor arhitectonic in ecosistempestii arhitecti

Pestii excaveaza si mentin un sistem complex de caverne, in timpul procesului indepartand nisipul de pe roci. Pestii restructureaza fundul marii intr-o matrice 3D, rocile descoperite incurajand dezvoltarea unor noi corali si al unui intreg sisteme ecologic, potrivit livescience.com.

Intregul ansamblu ofera adapost pentru homari si alti pesti, inclusiv hrana necesara pentru grouperii rosii, care nu mai trebuie sa munceasca pentru hrana. „Creatiilor lor atrag femelele, pesti specilizati in consumul de paraziti, precum si o varietate de pesti pradatori”, a declarat Felicia Colemen, directorul de la Florida State University’s Coastal and Marine Laboratory. ” Nu este de mirare ca pestii sunt sedentari pentru ca sunt suficienti de destepti pentru a face ca totul sa vina la ei”.

Descoperirile anuntate in aceasta saptamana au fost publicare in editia online, din 9 ianuarie, The Open Fish Science Journal. Studiul este foarte folositor pentru ca arata cat de important este rolul grouperului rosu intr-un ecosistem interconectat.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.