Intre 2003 si 2008, peste 70% din Amazonul peruvian a fost impartit in concesii pentru investitii in petrol , reiese din raportul ONG-ului pentru Drept, Mediu si resurse naturale (DAR), pe baza datelor oficiale. Pentru a promova investitiile private in jungla, guvernul condus de Alan Garci-a a aprobat 12 decrete legislative, in cadrul punerii in aplicare a Acordului de Liber Schimb cu Statele Unite, fapt care a dus la un sir de proteste fara precedent din 2008 pana in prezent.
Populatiile Awajun si Wampa-, care locuiesc in Amazon, se simt amenintate de activitatile de minerit si petrol, desfasurate la gurile de varsare si in ariile protejate si, aproape intotdeauna, in zone extrem de vulnerabile. Acest lucru da nastere la dispute intre localnici si companiile straine asupra resurselor de apa si a terenurilor.
„Aceasta este casa mea, bunicii mei locuiau aici si este ceea ce vreau sa mosteneasca copiii mei„, a spus unui ziarist Julia Esamat de 53 de ani, unul dintre locuitorii Awajun din satul Wawas. „Am supravietuit singuri, fara sprijinul statului. Acum, autoritatile nu pot veni pentru a ne lua ce este de fapt al nostru„, a spus el.
Exista aproximativ 60 de terenuri petrolifere concesionate, dintre care 15 au primit avize in afara legii, care se suprapun cu 12 arii protejate din 10 regiuni ale tarii. Organizatia de Dezvoltare Comunitara a frontierei Cenepa (Odecofroc), una din cele patru entitati indigene din Amazon, a depus trei plangeri in aprilie 2008 despre acest caz la Directia Concesiuni Miniere. Autoritatile au raspuns ca au cunostinta de participarea companiei canadiene, iar concesiile au fost date persoanelor fizice si juridice de nationalitate peruviana si ca examineaza plangerile, a spus dl. Huaco, consilier al organizatiei.
De asemenea, Odecofroc a prezentat acest caz delegatului special ONU privind drepturile si libertatile populatiilor indigene, James Anaya, care a fost in Bagua in 18 iunie. Din acest document reiese ca proiectul afecteaza 9. 636 de localnici Cenepa, pentru ca este localizat in apropierea raurilor si afluentilor din Maranon si traverseaza Parcul National Ichigkat Muja, recunoscut de catre Guvern ca avand un nivel foarte ridicat „de risc ecologic si uman”.
Sursa: latinoamerica-online