Petrom negociaza dur cu statul prelungirea cautarilor de petrol din 10 perimetre

Petrom negociaza dur cu statul prelungirea cautarilor de petrol din 10 perimetre

Petrom, singurul producator de petrol si gaze din Romania, va afla in mai putin de o luna daca mai poate continua cautarile dupa petrol si gaze pe 10 perimetre, compania fiind in plina negociere cu autoritatile romane pentru a obtine un ragaz de trei ani pentru explorari in zonele respective.

Activitatea de exploare si pro­ductie de hidrocarburi este principalul centru de profit al Petrom, aceasta divizie fiind de altfel si zona in care s-au concentrat cele mai mari investitii ale companiei de la privatizarea din 2004, valoarea acestora fiind de peste 4,4 mld. euro.
Daca fazele de explorare din cele 10 perimetre nu vor fi prelungite, activitatea Petrom ar putea fi influentata negativ, reinnoirea acestora fiind imperativa, potrivit unui prospect realizat de austriecii de la OMV, proprietarii Petrom. Practic, fara a-si putea continua activitatea de exploare, compania poate pierde o sansa in identificarea de noi rezerve de petrol si gaze.

„Petrom are semnate acorduri petroliere pe 30 de ani, pana in 2030, aceste acorduri cuprinzand fazele de explorare, dezvoltare si exploatare. In septembrie expira faza de explorare pentru anumite perimetre. Pana pe 12 septembrie negocierile pentru prelungirea acestei faze ar trebui finalizate. Discutiile se poarta pentru fiecare perimetru”, a spus Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Perimetrele se afla in zone precum Craiova, Urziceni, Pitesti, Targu-Jiu sau Targoviste.In contextul in care abia in ultimul an Petrom a reusit sa stabilizeze productia de hidrocarburi, raportand rate usoare de crestere, activitatea de explorare, care este practic baza gasirii de noi resurse de petrol si gaze, este extrem de importanta pentru companie.

In nota de fundamentare pentru prelungirea fazelor de explorare din perimetrele in cauza se arata faptul ca Petrom si-a indeplinit obligatiile contractuale si ca daca nu se vor prelungi aceste faze, se vor pierde trei ani pana cand alti investitori vor veni in aceste zone „cu consecinte imediate constand in imposibilitatea punerii in evidenta a unor noi rezerve de petrol”.

„In total, negocierile s-au purtat pentru 14 perimetre. Pentru unu din Marea Neagra, Neptun, a fost deja obtinuta extinderea fazei de explorare, iar la trei compania a decis sa renunte. Pentru cele zece perimetre ramase, compania si-a indeplinit programul de investitii asumat, ba chiar l-a depasit cu 10-15%. Prelungirea fazelor de explorare este de trei ani”, spune la randul sau Dorin Cojocaru, director general in cadrul ANRM.

Nivelul investitiilor realizate de Petrom in aceste perimetre este confidential, potrivit lui Cojocaru, iar Petrom nu a dorit sa comenteze pe aceasta tema pana la inchiderea editiei.

Patruti spune ca nu sunt probleme in ceea ce priveste realizarea investi­tiilor asumate de companie, dar ca deocamdata negocierile continua. Daca nu se va ajunge la un acord, perimetrele se retrocedeaza statului roman.

Tot in nota de fundamentare, in cazul in care perioada de explorare se va prelungi, Petrom isi ia angajamentul sa cerceteze si potentialul de gaze neconventionale, existand posibilitatea atragerii unor parteneri internationali.

La finalul lunii trecute, Petrom a obtinut o prelungire de cinci ani a fazei de explorare pentru perimetrul Neptun din Marea Neagra, acolo unde compania lucreaza cu gigantul petrolier american ExxonMobil. Decizia a fost luata dupa ce in iunie o delegatie formata din reprezentanti ai ExxonMobil alaturi de cei ai Petrom au avut o intalnire cu presedintele Traian Basescu in care cele doua companii si-au prezentat planurile de investitii pentru urmatorii ani in ceea ce priveste explorarea hidrocarburilor din Marea Neagra in perimetrul Neptun.

La mijlocul saptamanii trecute, seful OMV Gerhard Roiss a avut la randul sau o intalnire cu presedintele Traian Basescu, la care a participat si Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, unde s-a discutat posibilitatea unui parteneriat cu autoritatile romane pentru o strategie de dezvoltare a OMV Petrom pe zece ani. Potrivit rezultatelor financiare inregistrate in primele sase luni, Petrom a raportat vanzari de 10,2 mld. lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *