Castiguri mari din energia eoliana

Castiguri mari din energia eoliana

Incepand de anul trecut, asistam la o avalansa de proiecte noi pe piata energiei eoliene, sector care atrage 75% din investitorii straini. Aceasta datorita stimulentelor sub forma certificatelor verzi, dar si potentialului eolian urias.

Potrivit datelor centralizate de Transelectrica, cele 59 de companii care produc in prezent energie regenerabila in Romania au castigat in primele sapte luni ale anului 46 de milioane de euro doar din vanzarea certificatelor verzi, mai mult decat in intregul an 2010, cand au primit stimulente in valoare totala de 37 de milioane de euro.

Producatorii primesc acum un certificat pentru un MWh, iar furnizorii de energie sunt obligati sa le cumpere, insa aceste costuri sunt reflectate mai departe in factura platita de consumatorii finali. Din septembrie, producatorii de energie eoliana vor primi doua certificate pe MWh. Cel mai mare investitor in energia din vant, CEZ Romania, a castigat pana acum in acest an 20,6 milioane de euro din vanzarea certificatelor verzi obtinute pentru parcul de 337 MW de la Fantanele. Portughezii de la EDP Renovaveis au primit certificate in valoare de 6,9 milioane de euro, iar italienii de la Enel au obtinut stimulente de 1,8 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *