In timp ce autoritatile din Romania introduc taxa pe fast-food, producatorii de alimente ecologice se bucura de un real succes. Unii dintre ei au reusit chiar sa isi dubleze vanzarile realizate anul trecut in comparatie cu 2008. Si asta in conditiile in care produsele bio de la noi din tara reprezinta numai 1% din totalul alimentelor prezente pe piata.
Romanii dau dovada de rationament pe perioada crizei. In conditiile in care salariile se micsoreaza, iar numarul somerilor creste de la o luna la alta, ei pun pe primul plan sanatatea si cumpara mai multe produse certificate ecologic. Si asta in conditiile in care preturile alimentelor bio sunt chiar si de cateva ori mai mari. Potrivit presedintelui Asociatiei Bio Romania, Marian Cioceanu, cererea de alimente sanatoase este in continua crestere si odata cu ea, se dezvolta si oferta. Din ce in ce mai multe magazine specializate in astfel de produse se deschid pe piata din Romania, iar unele centre comerciale au inceput chiar sa vanda propriile marci de produse certificate ecologic.
In topul preferintelor romanilor se afla mierea de albine intrucat pretul este cu numai 10% mai mare decat produsul conventional. Aproape la fel de interesati sunt si de oua. Potrivit lui Marian Cioceanu, producatorii autohtoni de astfel de produse ecologice nici macar nu fac fata cererii din piata. Probabil si din cauza faptului ca exista numai doua ferme avicole cu certificare bio. In cazul oualelor, pretul de la raft este cu aproximativ 50% mai mare decat cel al produselor conventionale.
Foarte mare este si cererea pentru pastele fainoase ecologice. Directorul general al fabricii Petras, Marius Gabor, a spus ca vanzarile de astfel de produse au crescut cu 102% anul trecut, in comparatie cu 2008.
Taxa pe fast-food ar putea duce la cresterea vanzarilor de produse bio
In privinta influntei pe care taxa pe fast-food ar trebui sa o aiba asupra vanzarii produselor certificate ecologic, Marian Cioceanu se asteapta ca demersul autoritatilor sa trimita din ce in ce mai multi consumatori catre acest segment. Marea lui dezamagire va ramane insa: se vor vinde mai multe alimente ecologice importate si nu produse in Romania. Potrivit presedintelui Asociatiei Bio, 80% din alimentele ecologice existente acum pe piata sunt din import, intrucat sunt foarte putine societati in Romania care au un segment de procesare ecologic.
Sursa: Realitatea TV