Plamanul verde al planetei, afectat de incalzirea globala

Din cauza incalzirii globale, copacii si alte plante din emisfera nordica au ajuns sa elimine dioxid de carbon in atmosfera, in loc sa-l absoarba.

Rezultatele unui studiu realizat in ultimii 20 de ani in 30 de regiuni din nordul inghetat arata ca padurile nu numai ca isi pierd treptat abilitatea de a absorbi dioxidul de carbon, ci chiar il produc, in urma procesului de descompunere.

In mod normal, dioxidul de carbon produs de activitatile umane este absorbit de plante si oceane, fiind apoi eliberat din nou in atmosfera prin procesul de descompunere. Studiul, publicat de revista „Nature”, arata ca, in intreaga lume, iarna incepe mai tarziu, iar primavara incepe mai devreme.

Totodata, in extremele nordice, temperaturile din timpul primaverii si toamnei au crescut cu circa un grad Celsius. Acest lucru inseamna un sezon de crestere mai indelungat pentru plante, fenomen pe care oamenii de stiinta il credeau benefic pentru atmosfera. Rezultatele studiului arata insa contrariul, deoarece resturile vegetale tind sa intre in procesul de descompunere mai devreme decat in mod normal, fapt ce genereaza cantitati mai mari de dioxid de carbon in atmosfera.

Oamenii de stiinta de la Centrul National de Cercetare din Franta au studiat datele prelevate din 30 de regiuni din Siberia, Alaska, Europa si Canada. Cercetatorii s-au concentrat pe datele din perioada de toamna, cand padurile se transforma din principala sursa de captare a carbonului intr-o sursa de producere a CO2.

In aceste conditii, in loc sa se produca mai tarziu, descompunerea vegetatiei are loc in fiecare an mai devreme cu cateva zile, iar in unele regiuni, chiar cu cateva saptamani. Rezultatele pot explica studiile recente care atrag atentia asupra cresterii dramatice a nivelului de CO2 din atmosfera.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *