Planta paianjen, pe numele oficial Clorophytum comosum, numita popular crinul verde sau voalul miresei, este doar una din cele mai decorative plante de apartament, dar si una din cele care au o extraordinara capacitate de a purifica aerul din camera in care se afla. Planta paianjen a fost inclusa in nomenclatorul NASA pentru capacitatea sa extraordinara de a curata aerul si de a neutraliza diversi poluanti prezenti in casele noastre. Plantele sunt eficiente daca un exemplar matur are in grija aerul de pe o suprafata de 10 metri patrati.
Planta paianjen care are forma unor tufe, cu frunze subtiri si lungi, cu dungi albe, ceea ce este sugerat si de denumirea populara. Datorita acestei forme, este bine sa fie plantata in ghivece suspendate, pentru ca, pe masura ce planta creste, frunzele vor imbraca frumos vasul in care se afla.
Planta paianjen este originara din Africa de Sud si nu este pretentioasa in privinta conditiilor de crestere. Se dezvolta foarte repede, fiind rezistenta la variatiile de temperatura si de lumina. Cu toate acestea, este bine sa nu fie expusa direct in lumina soarelui, pentru ca, atunci, varful frunzelor se poate usca si, desi rezista si la temperaturi in jur de 0 grade Celsius, mai bine ii asiguram un ambient in care sa nu fie mai putin de 5-10 grade Celsius.
Planta paianjen are radacini groase, bine fixate in pamant, ceea ce o face rezistenta si in conditii de umiditate scazuta. Trebuie udata, in asa fel incat pamantul sa nu ramana mult timp foarte uscat, dar nu suporta apa in vasul de sub ghiveci si nici nu trebuie lasata apa sa balteasca pentru radacinile putrezec foarte usor la excesul de apa. Iarna, daca sta in conditii cu temperatura scazuta trebuie udata foarte rar, pentru ca planta paianjen intra in repaus.
Creste in orice fel de sol, dar un supliment de ingrasaminte este necesar. Cel mai bun ingrasamant este cel lichid, diluat cu apa si administrat o data pe luna in timpul lunilor calde din an.
Planta paianjen face flori mici, stelate si banale, de culoare alba. Florile sunt insa parfumate si se dezvolta separat la capatul unor tije lungi.
Perioada propice pentru inmultirea plantei paianjen este primavara. Se poate inmulti si prin seminte. La plante mature, pentru ca dezvoltarea sa fie frumoasa, vasul trebuie rotit o data pe saptamana pentru ca toate partile plantei sa fie expuse egal la lumina si sa se evite cresterea asimetrica.
Planta paianjen este contraindicata celor care au pisici, acestea fiind tentate sa manance frunze, care le porovoaca varsaturi. Planta nu este otravitoare.