Plantele marine previn incalzirea globala

Viata din oceane are capacitatea de a preveni incalzirea globala, sustine un raport publicat in 14 octombrie si realizat de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu in colaborare cu Organizatia pentru Hrana si Alimentatie (FAO) si Unesco.

marea-neagra.jpg

Plantele marine absorb in fiecare an doua miliarde de tone de dioxid de carbon din atmosfera, insa majoritatea planctonului nu ajunge niciodata pe fundul oceanului pentru a crea depozite permanente de CO2.
Padurile de mangrove, mlastinile sarate si zonele cu iarba de mare acopera abia 1% din albia oceanelor, dar inmagazineaza peste 1650 milioane de tone de CO2, adica aproape jumatate din emisiile pe care le realizeaza transporturile la nivel global, ceea ce le face unul dintre cei mai mari absorbanti de carbon de pe planeta.
Capacitatea lor de absorbtie a emisiilor este, totusi, amenintata. Habitatele lor s-au micsorat cu o rata de pana la 7% pe an, de pana la 15 ori mai rapid decat in cazul padurilor tropicale. O treime dintre ele au fost deja pierdute.
„Oprirea distrugerii lor poate fi una dintre caile cele mai la indemana de a reduce viitoarele emisii”, spune raportul Blue Carbon, realizat de Natiunile Unite in colaborare.
Presiunea exercitata de om asupra apelor din apropierea tarmurilor este puternica, din moment ce aproximativ 50% din populatia globului traieste la circa 50 de kilometri de tarm.
Din 1940 incoace, parti din Asia au pierdut chiar si pana la 90% din padurile de mangrove, lasand pestii fara locurile de depunere a icrelor si pe oameni fara adaposturi in fata furtunilor.

Mlastinile sarate de langa estuare si delte au impartasit aceeasi soarta, fiind secate pentru a face loc dezvoltarii. Bogate in viata salbatica, ele asigura refugiu unei imense cantitati de biomasa vegetala in stare sa absoarba dioxid de carbon.
Zonele cu iarba de mare cresc nivelul albiei oceanelor cu pana la trei metri, pe masura ce materiile vegetale ajung la fund, apele tulburi impiedica insa accesul razelor solare pana la aceasta.
Raportul arata ca habitatele cu vegetatie marina au o capacitate de a absorbi carbonul de 180 de ori mai mare decat zonele deschise din ocean. Pentru protejarea acestor habitate de catre statele slab dezvoltate se are in vedere crearea Blue Carbon Fund. Raportul mai arata ca aceste habitate depozitare de carbon ar trebui comercializate la fel ca padurile terestre. Acest lucru, impreuna cu programul Natiunilor Unite de reducere a despaduririlor, ar putea contribui la reducerea cu pana la 25% a emisiilor, in scopul mentinerii incalzirii globale la sub 2°C (36F).
Christian Nellemann, editorul raportului, apreciaza ca, daca se urmeaza aceeasi tendinta, aceste habitate marine ar putea disparea masiv in cateva zeci de ani.

Sursa: Times Online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *