Planurile guvernelor nemultumesc Greenpeace

Planurile de relansare adoptate de guverne pentru a face fata crizei economice neglijeaza prea mult investitiile ecologice, a afirmat, marti, la Beijing, asociatia ecologista Greenpeace.
greenpeace
“In acest moment, avem multe planuri de relansare din cauza crizei economice, multe activitati subventionate de state (…) dar exista raspunsuri gresite, cum ar fi cel de investire in industriile consumatoare sau cel de stimulare a consumului doar in scopul de a stimula consumul”, a declarat Gerd Liepold, directorul Greenpeace International, citat de AFP.

Liepold a dat si exemplul tarii sale, Germania, care le acorda o prima de casare celor ce isi cumpara o masina noua. Tocmai de aceea, el este ingrijorat ca, in cele din urma, ar putea fi subventionate chiar si “industriile poluante si cele care emit gaze cu efect de sera”.

Directorul Greenpeace a reamintit ca, in afara crizei economice, globul se confrunta si cu o criza climatica. El a subliniat ca investitiile in energiile curate sau masurile de eficientizare a energiei ar reprezenta o cale foarte buna pentru crearea de noi locuri de munca.

In Marea Britanie, doar 0,8% din planul de relansare va fi orientat catre investitiile ecologice, iar cel din China, chiar daca da semne pozitive, nu este indeajuns de detaliat pentru a se sti cu exactitate cat este de ecologic.

Greenpeace si-a mai exprimat si ingrijorarea privind summitul G20 de la Londra, de pe 2 aprilie, la care se va discuta despre criza economica, dar la care se va incerca evitarea discutarii problemelor climatice.

In februarie, ONU (Organizatia Natiunilor Unite) ceruse un “New Deal ecologic mondial”, pentru a putea fi depasita criza tripla: financiara, energetica si alimentara. Tarile dezvoltate si emergente din G20 au hotarat sa ii aloce, pentru urmatorii ani, cel putin 1% din produsul lor intern brut (PIB).

Sursa: Intact News

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,153FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente