CO2 din adancime se dizolva in apa

Stocarea dioxidului de carbon (CO2), luat in considerare la scara larga pentru combaterea incalzirii climatice, trebuie sa tina cont de faptul ca acest gaz se dizolva, pana la urma, aproape in totalitate in apa, dupa cum arata un studiu publicat, miercuri, de revista britanica Nature.
CO2
Dioxidul de carbon stocat la mare adancime se poate dizolva in apa, exact ca gazul injectat intr-o sticla de apa gazoasa, sau poate interactiona cu substratul de roci, pe care se depune pentru a forma minerale care contin carbon.

Pentru a putea afla ce se va intampla pe termen lung cu dioxidul de carbon care ar putea fi injectat in fostele zacaminte de petrol sau de gaz, cercetatorii au studiat noua rezervoare naturale de gaz carbonic din America de Nord, China si Europa.

In sapte dintre ele, au descoperit ca „dizolvarea sub forma de apa la un PH de 5 pana la 5,8 constituie singurul depozit important de CO2”. In celelalte doua, formate din roci bogate in siliciu, doar o mica parte de CO2, maxim 18%, s-a putut fixa pe substrat sub forma de minerale care contin carbon.

Cele noua rezervoare de CO2 aveau varste cuprinse intre 10.000 si 42 de milioane de ani si niciunul dintre ele nu prezenta semne evidente ale scurgerii de gaz.

„Pentru fiecare potential loc de stocare, este esential sa se stie incotro se indreapta apele subterane, daca nu cumva acestea urca la suprafata”, a explicat Suart Gilfillan de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie), unul dintre autorii studiului, citat de AFP.

In luna octombrie, Agentia Internationala pentru Energie (AIE) lansase un apel pentru o dezvoltare cat mai rapida a tehnologiilor de captare si de stocare a dioxidului de carbon, estimand ca acestea ar putea avea un rol capital in salvarea climatului.

Sursa: Intact News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *