Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat luni, in urma unei discutii cu ONG-urile privind situatia microhidrocentralelor (MHC) din Fagaras, ca va solicita realizarea unui studiu de evaluare pentru protectia biodiversitatii in zona, iar pana la finalizarea acestuia sa nu se mai emita niciun aviz.
Societatea civila reclama in continuarea ilegalitatea lucrarilor de constructie la microhidrocentralele de pe cursurile raurilor Capra, Buda si Otic, sustinand ca sunt lucrari derulate in lipsa acordurilor de mediu actualizate si a unui studiu de evaluare adecvata privind protejarea biodiversitatii, care este obligatoriul intr-un sit Natura 2000, cum este cazul acestei zone. Totodata, sustin ONG-urile, proiectele tehnice avizate nu au fost respectate in timpul lucrarilor si a fost modificata structura geomorfologica a albiei raurilor, acestea fiind amenintate cu disparitia.
La dezbaterea organizata luni pe aceasta tema, la Ministerul Mediului, au participat, printre altii, reprezentanti ai Asociatiei „Salvati Dunarea si Delta”, printre care Liviu Mihaiu, dar si ai altor ONG-uri de mediu, alaturi de conducerea ministerului, Garzii Nationale de Mediu, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), Administratiei Nationale „Apele Romane” si Administratiei siturilor Natura 2000 Muntii Fagaras si Piemontul Fagaras (AMFPF).
Liviu Mihaiu a spus ca este vorba despre 300 de rauri afectate de constructia a 500 de microhidrocentrale, in cele mai multe cazuri in mod ilegal, in lipsa documentelor mentionate, si „cu complicitatea autoritatilor”.
Astfel, unul dintre investitori, Imob Expert Consulting SRL, a solicitat si a primit, in 3 septembrie, un acord de mediu actualizat de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului din Pitesti, cu toate ca, in urma unui control al Garzii de Mediu, efectuat in iulie, fusese amendat cu 100.000 de lei pentru „nereguli flagrante”, a spus Dan Barbulescu, de la Asociatia „Salvati Dunarea si Delta”.
ONG-urile au potestat, pe valea raului Capra, in 28 august, iar ministrul Mediului Rovana Plumb a dat investitorilor, ca termen de conformare, data de 16 septembrie, Garda de Mediu efectuand in continuare controale. Lucrarile continua insa, iar societatea civila ameninta sa protesteze pana la stoparea acestora si sa demareze actiuni in instanta contra celor responsabili.
Presedintele ANPM, Mihail Faca, a explicat ca, pentru a se dispune sistarea lucrarilor, trebuie sa fie un act emis ilegal, ca in cazul acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, sau sa se constate ca investitorul nu a respectat actul de reglementare. Investitorului trebuie sa i se dea un termen de 60 de zile, inainte de sistare, care este valabila pentru sase luni, a mai precizat Faca.
Seful ANMP a spus ca se vor face verificari in privind emiterea acordurilor de mediu pentru MHC-urile din Fagaras, mentionand ca, in cazul Certej, aceste verificari au fost efectuate timp de o luna.
Pe de alta parte, in cazul MHC-urilor, sunt investitii deja finalizate in proportie de 95%, a mai spus Faca.
Rovana Plumb a propus totodata efectuarea, pe tot ansamblul Capra – Buda – Otic, a studiului privind evaluarea adecvata pentru protejarea biodiversitatii, precizand ca, pana la finalizarea acestuia, nu mai trebuie eliberat niciun acord de mediu sau aviz pentru constructia de microhidrocentrale.
Ministrul a mai spus ca, dupa ce va finaliza controlul la balastiere la nivel national, Garda de Mediu va face un astfel de control si privind MHC-urile.
Rovana Plumb a mentionat, de asemenea, ca legislatia actuala nu permite Ministerului Mediului sa dispuna suspendarea sau anularea unui acord de mediu dat de o autoritate locala din subordine pe cale administrativa, autoritatea centrala neputand decat sa ceara in instanta acest lucru. Cu aceeasi ocazie, Plumb a spus ca doreste sa prezinte, in urmatoarele doua saptamani, un proiect de ordonanta de urgenta prin care sa se modifice acest mod de functionare.