Metoda inedita de a combate incalzirea globala: Praful asteroizilor ar actiona precum o umbrela pentru Pamant

Metoda inedita de a combate incalzirea globala: Praful asteroizilor ar actiona precum o umbrela pentru Pamant

Cercetatorii scotieni au venit cu o idee inedita pentru a combate incalzirea globala: sa „arunce in aer” suprafata asteroizilor, pentru a crea nori gigantici de praf, ce ar actiona precum o umbrela pentru Pamant.

Praful asteroizilor ar putea deveni o umbrela pentru Pamant impotriva radiatiilor solare

Expertii de la Universitatea Strathclyde cred ca un asteroid de o marime potrivita ar putea fi miscat intr-o pozitie apropiata de Terra, inainte sa arunce in aer suprafata sa. Si, intrucat un asteroid creaza atractie gravitationala, praful va fi mentinut in jurul sau, in loc sa fie imprastiat prin spatiu.

Idea face parte dintr-o serie de proiecte ambitioase, din cadrul geoingineriei, care se ocupa cu modificarea climei planetei prin reflectarea, devierea sau absorbtia energiei solare.

Studiile Panoului Interguvernamental asupra Schimbarilor Climatice de la ONU sugereaza ca temperaturile medii globale vor creste inte 1.1 si 6,4 grade Celsius pana la sfarsitul acestui secol.

„Oamenii se gandesc la umbrele gigantice care blocheaza tot soarele. Nu este cazul aici. Norul de praf se va afla constant intre Soare si Pamant, fiind un fel de filtru„, explica Russell Bewick, unul dintre cercetatorii de la Universitatea Strathclyde.

„Insa vreau sa atrag atentia ca nu as sugera niciodata geoingineria in locul reducerii emisiilor de carbon. Putem cumpara timp pana cand o sa gasim o solutie durabila pentru a combate schimbarile climatice. Norul de praf nu va „vindeca” permanent Terra, insa ar putea combate efectele schimbarilor climatice pentru o anumita perioada de timp, pentru a permite masurilor mai lente, precum capturarea carbonului, sa devina eficiente”, explica cercetatorul.

O alta idee a geoinginerilor este plasarea unor oglinzi gigantice in spatiu, pentru a reflecta radiatiile solare, insa nu este considerata practica, din cauza costului enorm pentru constructia oglinzilor si pentru amplasarea lor in spatiu.

„Paturile” de praf din spatiu sunt mult mai ieftin de realizat decat oglinzile. Cercetatorii scotieni s-au gandit sa foloseasca forta de atractie gravitationala a asteroidului pentru a impiedica raspandirea prafului in spatiu.

Asteroidul ar fi plasat in ceea ce este cunoscut drept punctul Lagrange L1, un punct in spatiu unde atractia gravitationala a Pamantului si a Soarelui este echivalenta. L1 se afla la o distanta de patru ori mai mare decat Luna.

Pe asteroid ar fi amplasati electromagneti puternici care vor duce asteroidul in locul potrivit si vor provoca o explozie pe suprafata sa, pentru a imprasita praful in jurul lui. Cercetatorii au identificat asteroidul 1036 Ganymed, cel mai mare din apropierea Terrei, drept candidatul cel mai bun.

Ei cred ca Ganymed ar putea genera un nor de praf suficient de mare pentru a bloca 6,58% din radiatiile solare care ajung pe Pamant, mai mult decat suficient pentru a combate incalzirea globala din prezent.

Expertii trebuie sa gaseasca acum o modalitate prin care sa mute un asteroid atat de mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *