Poluare pe Jiu cu cărbune, ca pe vremuri
Poluare pe Jiu cu carbune, ca pe vremuri

Turistii care in week-end-ul trecut s-au aflat in vizita pe Defileul Jiului si mai ales la Manastirea Lainici au avut parte de o imagine de neuitat, dupa ce apa Jiului a redevenit neagra, asa cum era inainte de 2005, cand autoritatile au reusit sa implementeze un program care sa puna capat poluarii. Unii nici macar nu au crezut ca Jiul mai poate fi poluat in asa fel, de abia dupa ce s-au uitat mai atent dandu-si seama ca apa cristalina este, de fapt, un jeg negru, produs de poluarea cu carbune in Valea Jiului.

De gravitatea situatiei s-a convins la fata locului si comisarul sef adjunct al Garzii Nationale de Mediu, Ion Tudor, aflat la sfarsitul saptamanii trecute in Gorj. Acesta a venit la Targu-Jiu si a vazut cat de mare este poluarea, dupa care a mers in Valea Jiului, unde unda cu praf de carbune trecuse deja, iar apa incepea sa redevina limpede. Asta a fost vineri noaptea, pentru ca sambata seara lucrurile s-au repetat.
„Am fost la dumnealor, in Valea Jiului, si le-am cerut sa opreasca poluarea, dar asta a tinut cateva ore. Putin mai tarziu lucrurile s-au repetat, ceea ce arata ca nu avem de-a face cu un accident. Situatia este grava pentru ca Jiul este negru asa cum era inainte de 1989. Acum s-au facut analize de laborator, iar testele arata ca praful de carbune este prezent in cantitati si de 40 de ori mai mari decat limitele maxime admise. Din fericire nu este o poluare cu petrol, ca sa avem probleme cu pestii si fauna, dar aspectul apei, culoarea acesteia complet inestetica, nu poate sa nu reprezinte un semnal de alarma pentru noi. Am informat-o personal pe doamna ministru al mediului, Rovana Plumb, iar dumneaei a dispus o ancheta. Luni sper sa avem rezultatele finale, sa stim exact cine este si poluatorul si sa aplicam si sanctiunile prevazute de lege. Daca a fost un accident, va fi o amenda, iar daca a fost ceva intentionat se poate ajunge la dosar penal pentru ca deja este infractiune”, a mentionat Tudor, azi fiind asteptate concluziile oficiale ale discutiilor pe care le va avea in Valea Jiului cu reprezentantii unitatilor miniere de acolo, suspectate de producerea poluarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here