Bulgarii construiesc un nou reactor nuclear la Kozlodui, pana in 2020

  0
  312
  Bulgarii construiesc un nou reactor nuclear la Kozlodui, pana in 2020
  Bulgarii construiesc un nou reactor nuclear la Kozlodui, pana in 2020

  Constructia unei noi unitati, Unitatea 7, la Centrala Nucleara de la Kozlodui ar urma sa fie finalizata in 2020, a anuntat presedintele Consiliului de Administratie al singurei centrale nucleare bulgare Valentin Nikolov vineri, relateaza Novinite.com.

  Nikolov le-a declarat jurnalistilor, la Sofia, ca 2020 este „o previziune optimista” pentru finalizarea construirii noii unitati cu o capacitate de 1.000 de megawati.

  „Totul depinde de negocierile cu partea rusa despre lucrurile care tin de reactorul nuclear”, a precizat el, referindu-se la faptul ca Guvernul lui Boiko Borisov a decis construirea acestei unitati dupa ce a renuntat, in martie 2012, la construirea unei a doua centrale nucleare in tara.

  Guvernul a decis sa instaleze reactorul de 1.000 de megawati, deja produs pentru Belene de catre contractorul rus Atomstroyexport – o filiala a Rosatom, la centrala de la Kozlodui, precizeaza Novinite.com, citata de Mediafax.

  In prezent sunt operationale doar Unitatile 5 si 6, cu o capacitate de 1.000 de megawati, ale centralei de la Kozlodui, dupa ce Sofia a fost de acord sa inchida unitatile 1-4, cu o capacitate de 440 de megawati, in 2002 si 2006, in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana (UE), sub presiunea Bruxelles-ului.

  Guvernul bulgar a initiat, de asemenea, un program in vederea extinderii duratelor de viata ale Unitatilor 5 si 6 de la Kozlodui cu cel putin inca 20 de ani, in conditiile in care acestea erau prevazute pana in 2017 si, respectiv, 2019.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.