Poluare cu cianura si imperativ economic: Romania in fata CEDO

AFP (Franta) – Catastrofa minei de aur de la Baia Mare si consecintele sale asupra sanatatii unui riveran au fost examinate joi de Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Vasile Gheorghe Tatar, in varsta de 60 de ani, si fiul sau, Paul, de 28 de ani, au sesizat judecatorii de la Strasbourg asigurand ca astmul bronsic al tanarului a fost agravat de cianura de sodiu utilizata in procesul de extragere al minei si ajunsa in cantitati mari in natura cu prilejul catastrofei de la 30 ianuarie 2000. In acea zi, 100 000 de metri cubi de apa de tratare continand cianuri libere si compusi de cianura s-au deversat in urma ruperii unui baraj, decimand mii de tone de peste in Romania, Ungaria si Serbia si poluand numeroase cursuri de apa.

Marti, judecatorii au examinat plangerea reclamantilor conform articolului 8 din Conventia Europeana care garanteaza respectarea vietii familiale si private, dar admite “ingerinte” ale autoritatilor mai ales in cazul unor imperative economice.

Potrivit avocatei reclamantilor, Diana-Olivia Hatneanu, cianura este “cel mai probabil” cauza unei agravari a sanatatii lui Paul Tatar: “Familia locuieste la circa 100 de metri de bazinul de decantare unde produsele s-au putut raspandi in panza freatica in absenta unei protectii si de asemenea in aer”, a declarat ea.

Ea a subliniat de asemenea ca mina de aur romano-australiana, care se numea “Aurul” la vremea respectiva, iar acum “CS Transgold”, nu era un motor de dezvoltare economica pentru regiune, utilizand numai 150 de salariati intr-o regiune intr-o regiune din punct de vedere turistic sinistrata dupa catastrofa.

Potrivit reprezentantului guvernului roman, “nu exista nici o legatura de cauzalitate dovedita intre cianura si astm si nici un angajat al minei nu a avut vreo boala profesionala”. Cianura de sodiu este folosita pentru extractie in 90 de tari, printre care Spania, Finlanda si Suedia”, a adaugat el inainte de a cita concluziile unui medic, care i-a cerut lui Paul Tatar sa nu mai fumeze ca sa isi trateze bronsita,si a altuia care a declarat ca Tatar are o “forma moderata” de astm.
Curtea Europeana isi va da verdictul intr-un termen neprecizat de cateva luni.

Sursa: Bloombiz

Articolul precedentAnimalele fara stres
Articolul următorSubaru diesel si Subaru hibrid…

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,167FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente