Poluare pe raul Sasar, in Maramures

O conducta care transporta ape uzate s-a spart in apropierea orasului Baia Sprie din judetul Maramures. Apele uzate au ajuns pe pamant si in albia raului care trece prin apropiere.

Specialistii Directiei Ape Somes-Tisa au anuntat ca s-au scurs pe pamant si in albia raului Sasar aproximativ noua metri cubi de ape uzate. Conducta s-a spart din pricina uzurii fizice, spun specialistii in mediu. Ei afirma ca apa continea doar reziduuri fizice, adica steril de mina, si nu substante chimice periculoase. Aceste informatii vin dupa ce autoritatile locale s-au temut ca in rau ar fi ajuns cianuri. Informatia a starnit panica in Baia Mare. Reprezentantii Directiei Ape au adaugat ca apele uzate nu au afectat nici calitatea apei raului Sasar si nici a raului Lapus, in care se varsa raul Sasar.
Informatia a fost confirmata de reprezentatii societatii Companiei Nationale a Metalelor Pretioase si Neferoase Remin Baia Mare. Ei au spus ca apa ar fi trebuit sa fie deversata in iazul de decantare de la Tautii de Sus. La fata locului au fost trimise mai multe echipe de interventie, care au reusit sa opreasca scurgerea apei.
Comisarii Garzii de Mediu Maramures au prelevat probe de apa din mai multe sectoare ale raului. Analizele de laborator au aratat ca nu exista otravuri pe nici un sector. Cu toate acestea, comisarii de mediu au descoperit o serie de concentratii de metale neferoase, in principal cupru si zinc, care depaseau usor limitele maxime admise. Remin Baia Mare a fost amendata cu 2.500 de lei.


ISTORIC Poluari repetate

Zona Baia Mare a fost afectata de-a lungul timpului de mai multe poluari cu ape uzate ori otravite. Cea mai grava s-a produs in anul 2000. Un mal de pamant de la iazul de decantare al societatii “Aurul” s-a prabusit din pricina ploilor. Apele cu cianura din iaz s-au scurs in rau si au ajuns in Somes, unde au provocat moartea a mii de pesti. Poluarea a starnit un scandal international.

Sursa: Romania Libera

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente