Poluarea aerului, in limite normale

Potrivit prognozei elaborate de Centru international de avertizare pentru aviatie de la Londra, norul de cenusa vulcanica s-a restrans si a eliberat partea de vest a Romaniei.poluarea aerului

Administratia Nationala de Meteorologie a rulat ieri-dimineata modelul de dispersie a cenusii vulcanice la nivelul solului.

Conform rezultatelor, in stratul de la 0 la 2.000 de metri nu au existat deplasari ale masei de aer spre Romania. In urmatoarele doua zile nu vor fi depasiri ale concentratiilor de poluanti la sol pe teritoriul Romaniei.

“Din punct de vedere al calitatii aerului, pana joi aceasta va fi foarte buna”, a precizat Marie Jeanne Adler, directorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului.

Expunere redusa

O parte din particule au ajuns la sol pentru ca procesul de depunere se desfasoara permanent, dar nu exista niciun motiv de ingrijorare in acest moment, potrivit Doinei Nicolae, doctor in fizica la Institutul de Optoelectronica.

“Concentratia de particule a fost intr-adevar de trei ori mai mare decat intr-o zi obisnuita, dar pe perioade de timp foarte mici. Pentru a afecta populatia, expunerea ar trebui sa fie de aproximativ doua saptamani, ceea ce este imposibil pentru Romania”, a precizat Nicolae.

Turul Romaniei prin cenusa

Norul de cenusa vulcanica nu a avut efect asupra unei aeronave Boeing, apartinand companiei Blue Air, care a facut, ieri, un zbor-test. Pilotii si inspectorii de la sol nu au constatat nicio defectiune a aeronavei dupa un zbor de o ora pe deasupra Romaniei, inclusiv prin cea mai contaminata zona cu cenusa vulcanica, aflata intre Suceava si Cluj-Napoca.

“Avionul nu prezinta niciun fel de modificari sau deformari asupra performantelor sau geometriei acestuia in urma zborului. Nu au fost afectate sistemele aeronavei sau motoarele si nu au existat deponenti, chiar daca am fost in zonele cu cele mai intense depuneri de cenusa vulcanica, la 3.000-8.000 de metri”, a declarat, dupa aterizare si dupa inspectia aparatului, pilotul Dan Stefanescu.

Directorul general al Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian – Romatsa, Bogdan Donciu, a declarat, aseara, ca traficul aerian a fost reluat pe toate aeroporturile din tara. Claudiu Valimareanu.

Sursa: Adevarul

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente