Poluarea din Asia poate contribui la intensificarea fortei cicloanelor

  0
  548
  Poluarea din capitala Chinei, de 15 ori mai mare decât limita maxim? admis?
  Poluarea din capitala Chinei, de 15 ori mai mare decât limita maximă admisă
  Poluarea din Asia poate contribui la intensificarea fortei cicloanelor
  Poluarea din Asia poate contribui la intensificarea fortei cicloanelor

  Poluarea atmosferica tot mai mare din China si din alte economii emergente asiatice poate contribui la intensificarea cicloanelor din timpul iernii in Pacificul de Nord-Vest, arata un studiu aparut marti in revista Nature Communications si preluat de AFP, transmite Agerpres.

  De la mijlocul anilor 1990, odata cu elanul economiei chineze, cicloanele de iarna la nivelul latitudinilor medii (nord-estul Chinei, Japonia si Coreea de Sud) se asociaza cu vant mai puternic si cantitati mai mari de apa, spun cercetatorii.

  Studiul stabileste, pe baza unor modele, o legatura intre aceste cicloane mai puternice si poluarea crescanda din regiune, datorata particulelor fine provenite din activitatile umane. Particulele atmosferice modifica distribuirea caldurii in aer si formarea norilor, precum si unele proprietati fizice ale lor, a declarat AFP Yuan Wang, cercetator la Jet Propulsion Laboratory de la Institutul de Tehnologie din California.

  Conform simularilor, intensitatea cicloanelor la latitudini medii a crescut semnificativ. ‘Nu am gasit modificari evidente in frecventa sau localizarea furtunilor’, a precizat totusi cercetatorul. Concluziile arata insa ca lupta impotriva poluarii aerului in China are implicatii asupra climei globale si ‘nu numai asupra sanatatii la nivel regional’, subliniaza studiul.

  Poluarea atmosferica ii nemultumeste mult pe chinezi, care se sufoca si sunt preocupati de cresterea masiva a numarului de bolnavi de cancer pulmonar in zonele urbane. Nivelurile de poluare ale aerului in principalele orase chineze au inregistrat recorduri in ultimii ani, datorate in principal emisiilor de la termocentrale. Astfel, nivelul de particule fine la Beijing a depasit de 27 de ori, in timpul unui varf de poluare din luna ianuarie, pragul fixat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.