Zgomotul poate fi o forma de poluare care caracterizeaza zonele urbane si industriale. Afecteaza nu doar auzul uman, ci toate functiile acestuia. Unitatea de masura pentru a stabili cat de puternic este un sunet se numeste decibel. Un decibel descrie diferenta minima intre doua sunete pentru a putea fi auzit de oameni. Soptitul are o intensitate de 20 decibeli, in timp ce sunetul produs de un avion in decolare are o intensitate de 150 decibeli.
Poluarea fonica se ferefa la niveluri iritante sau chiar vatamatoare ale zgomotului. Intr-adevar, expunerea la un sunet mai putenic de 85 decibeli pentru mult timp poate cauza surzenie pe timp indelungat. Sunetele intense ne pot influenta, de asemenea, sanatatea mintala. Acestea fac oamenii mai agresivi si stresati. De asemenea, impiedica concentrarea si, astfel, nu putem lua decizii corecte. In acelasi timp, tensiunea si secretia sucurilor gastrice cresc, acestea putand cauza ulcer.
Factorii care cauzeaza poluarea fonica sunt destul de cunoscuti, traficul intens, masinarii, muzica data la maxim, explozii si trageri (in realitate, cat si in filme). Este o problema usor trecuta cu vederea ca fiind ceva lipsit de importanta, mai ales comparata cu alte feluri de poluare care afecteaza mediul inconjurator in mod direct. Totusi, aceasta este felul de poluare care afecteaza oamenii mai mult ca oricare dintre specii, iar astfel, noi trebuie sa o controlam. Descentralizarea autoritatilor si serviciilor (precum farmacii, banci, scoli) ii vor face pe oameni sa prefere spatii alternative de locuit, departe de orase si poluare fonica. Aceasta este o buna modalitate de a aborda si alte probleme, cum ar fi efectul de sera in orase.
Sursa: Green Blog