Poluatori in ceata

Institutul de cercetari si proiecte miniere (ICPM) Baia Mare nu se va inchide, in ciuda recentelor declaratii ale presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Zoltan Nagy.

Acesta a afirmat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca ICPM isi va inchide portile de la 1 noiembrie, alaturi de alte unitati din tara, deoarece nu poate primi autorizatia integrata de mediu. De cealalta parte, directorul ICPM, Ioan Balaiu, crede ca la mijloc este o confuzie.

„Eu nu am fost inca informat oficial, dar cred ca e doar o furtuna intr-un pahar cu apa, pentru ca institutul are toate autorizatiile de functionare in regula”, a declarat Balaiu.

Potrivit acestuia, neintelegerea ar fi aparut din cauza unei instalatii pentru obtinerea xantatului izobutilic, instalatie aflata in litigiu, dar care nu mai functioneaza de aproape trei ani. Institutul are 70 de angajati, specializati in tehnologii pentru reducerea poluarii cu arsen si cianuri, in urma prelucrarii minereurilor.

Spre deosebire de ICPM, soarta Casirom Turda, o alta societate de pe „lista neagra” a lui Nagy, ramane sub semnul intrebarii. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor, firma nu a depus bilant pentru 2006.

Bilantul pe 2005 indica datorii totale de 17.619.433 de lei si o pierdere neta a exercitiului de 8.835.428 lei, numarul mediu de angajati fiind de 285. Nici un reprezentant al firmei nu a putut fi contactat pentru a explica situatia. Cele mai multe numere de telefon afisate pe pagina web a societatii au fost deja deconectate, iar firma nu figureaza nici in baza de date a Romtelecom.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *