Polueaza apele fara sa le pese / Garda de Mediu, cu ochii pe firmele de exploatare a lemnului

Polueaza apele fara sa le pese / Garda de Mediu, cu ochii pe firmele de exploatare a lemnului
Polueaza apele fara sa le pese / Garda de Mediu, cu ochii pe firmele de exploatare a lemnului

Firmele de exploatare a lemnului nu respectã legea si folosesc apa pe post de drum. Bustenii trec direct prin albiile raurilor si paraielor, iar celor acre exploateazã lemnul in parchetele forestiere nu le pasã. Aici intervine Garda de Mediu, asa cum s-a intamplat zilele trecute pe Taia, in zona Petrilei, dar cazul nu este singular.

Cu ochii pe castigul imediat si pe profitul cat mai mare, multe dintre firmele de exploatare a lemnului nu se mai uitã ce lasã in urmã. Polueazã apele, distrug drumuri de acces si ridicã din umeri atunci cand sunt trase la rãspundere. Obligatiile de mediu sunt facultative chiar si atunci cand prin activitatea lor lasã mii de oameni fãrã apã. S-a intamplat pe taia, dar si in alte zone ale judetului, acolo unde pãdurile sunt tãiate, iar lemnul este transportat la vale. Si nu de azi de ieri, ci de ani intregi. De exemplu, activitatea firmelor care exploateazã lemn in amonte de statia de tratare de la Taia de 7 ani creeazã aceleasi probelme, „De 7 ani, in fiecare primãvarã existã aceste probleme. Anul acesta, douã sãptãmani, pe noi, ApaServ, ne-a costat foarte mult, avand in vedere cã am bãgat reactivi. Pentru a dat apã la populatie, turbiditatea trebuie sã fie maxim 100 si noi am avut turbiditate de  300. Nãmol, mal venea in statia de tratare a apei si a cerut ajutorul Gãrzii de mediu, care a venit si chiar ii multumesc comisarului sef Bogdan pentru modul in care s-a implicat in aceastã problemã”, a declarat Costel Avram, directorul SC Apa Serv. Valea Jiului SA.

Avize obligatorii. In teorie, doar

In principiu, firmele respective au un caiet de sarcini pe care trebuie sã le respecte. Trebuie sã amenajeze niste podete, ca sã nu treacã lemnul prin albia raului. Dar acestea costã si ei nu mai fac aceste podete. Aici intervin comisarii de mediu, care spun cã multi se feresc chiar si sã obtinã avizul de la Apele Romane, absolut obligatoriu in teorie. „Nu toti au, pentru cã nu indeplinesc conditiile corespunzãtoare pentru a  exploata in zona apelor si atunci nu obtin aceste avize sau se feresc de ele, pentru cã implicã niste costuri. Trebuie inclusiv intocmitã o documentatie si multi se feresc de aceste avize. Din aceastã cauzã se produc aceste nereguli si suntem nevoiti sã luãm mãsuri, sã-i amendãm, sã le oprim chiar lucrãrile si asa mai departe. Nici mãcar nu se gandesc cã afecteazã alte surse de care populatia are absolutã nevoie, adicã apã curatã, aer curat, etc”, spun cei acre vegheazã la respectarea mediului inconjurãtor. De exemplu, in cazul Taia, firmele care lucreazã la aceste parchete forestiere nu aveau respectate toate normele impuse impuse prin autorizatia de mediu, dar, cu toate acestea trãgeau tare si foloseau albia pe post de drum. Probleme sunt insã peste tot in judet, nu doar intr-o zonã anume.

Avertismente si chiar amenzi

Garda de Mediu Hunedoara este cu ochii pe aceste firme si, pe langã planurile periodice de actiune, se prezintã la orice  sesizare fãcutã de populatie, cu conditia sã nu fie anonimã. Dacã rãmanem la exploatarea lemnului, nereguli sunt mai ales in ceea ce priveste depozitarea si transportul lemnelor din zonele forestiere, fie cã vorbim despre drumuri afectate sau ape poluate. Iar disfunctionalitãti s-au gãsit atat in Valea Jiului, cat si in zona Bradului, in Tinutul Pãdurenilor sau in zona Orãstiei. Pentru cei gãsiti in culpã se merge de la avertismente la sanctiuni contraventionale, in functie de gravitatea faptei.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente