Pomicola, salvata partial

Ministerul Agriculturii a propus Guvernului in urma cu cateva zile reorganizarea Statiunii de Cercetare Pomicola. Proiectul a stat in sertarele institutiilor abilitate atat cat a fost necesar ca o buna parte a terenului din Baneasa sa fie impartit intre afaceristi imobiliari cu viziune si firma lui Omer Ragip, care a cumparat creanta unitatii.

Jurnalul National a publicat o serie de materiale in legatura cu situatia unitatii pomicole din nordul Bucurestiului. Semnalele de alarma privind modul in care HG 1.881 ar fi salvat patrimoniul bogat al unitatii au ramas fara raspuns. Statiunea detine, cel putin in Capitala, o avere imobiliara a ” 60 de hectare de verdeata. Legea 290/2002 prevede reorganizarea activitatii de cercetare. Unitatea din Baneasa ar fi trebuit sa fie trecuta intr-una din anexele acesteia. De altfel, numai cateva statiuni au ratat reorganizarea. Intamplator sau nu, una dintre ele a fost si unitatea din Bucuresti, renumita si vanata de ani buni pentru pamantul pe care il detine. Tergiversarea aparitiei proiectului de reorganizare a scos patrimoniul pomicol la mezat. Dosarele de retrocedare s-au tinut lant, iar validarile nu au intarziat sa apara.

„Noi nu am beneficiat pentru o buna perioada de timp de un statut bine definit. Speculantii de tot soiul au gasit tot felul de tertipuri pentru a ne distruge patrimoniul. In fata unor astfel de presiuni si a unor oameni cu bani, unitatea pe care o administrez a rezistat cu greu”, a declarat Adela Barbulescu, directoarea Pomicola. De altfel, situatia complicata in care s-a aflat pentru multa vreme unitatea pomicola a fost explicata si de fostul presedinte al Agentiei Domeniilor Statului, Barna Tanczos: „Hotararea de Guvern 1.881 se refera la reorganizarea catorva statiuni de cercetare. Ea se gaseste pe circuitul de avizare de peste un an si jumatate. La Pomicola au aparut niste probleme mai ales datorita procedurii de retrocedare, dar au fost si probleme legate de o executare silita, datoriile unitatii fiind cumparate de o societate privata a ” Florom. Au fost foarte multe complicatii. Ce va pot spune eu este faptul ca, la ADS, acest proiect a fost semnat de cel putin trei ori. Mai departe nu ma pot pronunta, nu cunosc exact locul unde s-a blocat pe circuitul de avizare”.

TIMP PIERDUT. La ora actuala, cand institutiile statului au catadicsit sa scoata din sertar proiectul de reorganizare, Statiunea Pomicola a pierdut prin validarile comisiei municipale o buna parte din teren. In numele retrocedarilor s-au semnat mai multe protocoale de predare de catre Agentia Domeniilor Statului. Dosarele validate si aprobate de institutiile abilitate nu mai pot fi schimbate. Mai exact, terenul care a fost retrocedat va ramane in posesia noilor proprietari, indiferent de prevederile proiectului de reorganizare. Si nu vorbim de o suprafata mica. Aproximativ 20 de hectare din cele 60 pe care le detinea initial unitatea si-au gasit noi proprietari. Prin diverse metode, cea mai cunoscuta fiind cumpararea drepturilor litigioase, pamantul unitatii a fost scos de pe harta verde a Bucurestiului si servit intreprinzatorilor cu viziune.

Citeste articolul Pomicola, salvata partial integral in Jurnalul Natioonal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *