Populatia Chinei, amenintata de imbatranire

0
349

Cu cei 162 de milioane de locuitori cu varste de peste 60 de ani si cu o rata a imbatranirii foarte accelerata, China este singura tara in curs de dezvoltare care risca sa imbatraneasca inainte de a intra in randul celor bogate.populatia Chinei

Potrivit estimarilor demografilor, in 2020 in China vor exista 248 de milioane de locuitori cu varste de peste 60 de ani, cifra care va reprezenta 17% din populatia totala (fata de 12% in prezent), in timp ce in 2050 rata va urca la 24%.

„Imbatranirea populatiei va fi o enorma problema sociala”, a avertizat Wang Xiaoyan, fondatoarea Community Alliance, una dintre organizatiile neguvernamentale care se ocupa de persoanele varstnice chineze.

Prima generatie de parinti afectati de politica unui singur copil (care a impiedicat nasterea a 400 de milioane de chinezi) se apropie de 60 de ani, la care s-au adaugat migratiile urbane fara precedent de muncitori si de studenti.

In viitorul apropiat, in gigantul asiatic va predomina piramida inversata 4-2-1: patru bunici, alaturi de cei doi parinti, vor creste unicul copil.

Chestiunea imbatranirii populatiei nu a lasat rece Beijingul, care a lansat, in acest an, o politica de pensionare pentru 10% din populatia rurala si de majorare a alocatiilor pentru persoanele varstnice.

In acest fel, guvernul le va permite aproape tuturor persoanelor de peste 60 de ani sa ramana in sanul familiei, sa traiasca in colectivitate, iar restul vor beneficia de locuri in casele de batrani.

Problema majora o reprezinta insa numarul prea mic de locuri din casele de batrani, pe langa cele 2,5 milioane deja existente fiind necesare inca 5,5 milioane pentru a acoperi cererea.

Din aceasta cauza, multe dintre persoanele varstnice considera ca au fost abandonate de copii, in conditiile in care, pana acum, batranii se bazau exclusiv pe sprijinul copiilor lor.

„Acum, copiii nu au destui bani pentru a se ocupa de parinti. Imbatranim inainte de a deveni bogati”, regreta demograful Wu Cangping, in varsta de 88 de ani.

„Guvernul cheltuie foarte putin pentru ingrijiri si sanatate”, dar situatia e in curs de schimbare, asa ca „noi nu vom avea parte de criza (imbatranirii) din tarile occidentale”, asigura Cangping.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.