Posta din Finlanda vrea sa deschida corespondenta oamenilor pentru a salva mediul

Intruziunea in corespondenta cetatenilor – un abuz impotriva caruia constitutiile celor mai multe state cu regimuri democratice ofera garantii ferme – poate deveni o „virtute”, daca se face in numele combaterii incalzirii globale si a protejarii mediului, considera mai-marii din serviciile postale ale Finlandei.Finlanda

O compania de stat (Itella), care gestioneaza trimiterile postale din nordul tarii (mai putin populat), a solicitat dreptul sa faca legal astfel de „interceptari”, transmite Agentia France Presse (AFP). Deschiderea plicurilor nu va excepta nici scrisorile de dragoste, facturile, extrasele de cont, documentele fiscale sau alte mesaje confidentiale, dar se va aplica doar celor care opteaza expres la acest serviciu gratuit de „interceptare”.

Asemenea „cetateni model” – care au inteles sa renunte la secretul corespondentei de dragul salvarii mediului – vor fi scutiti de efortul de a citit tot ceea ce soseste pe numele lor, munca find preluata de oficiile postale. Itella va deschide orice plic si va scana continutul in locul lor, apoi va trimite un document electronic destinatarului.

Acesta va primi fie un mesaj multimedia pe telefonul mobil (MMS), fie un fisier in casuta de posta electronica (e-mail). Compania promite ca va livra, eventual, si corespondenta pe hartie si ca nu va pastra copii ale versiunilor electronice.

Sistrmul va fi securizat suplimentar, incat va semana mai degraba cu serviciile de internet banking, decat cu cele de e-mail, promite Tommi Tikka, directorul Itella. Daca aleg sa se increada in garantia oferita de Itella, voluntarilor le mai ramane doar riscul ca anumite documente sa le „dispara”, daca le sterg din greseala.

Mai putini postasi, mai putine emisii de dioxid de carbon

Renuntarea la luxul de a primi corespondenta in format clasic ar putea genera economii consistente, crede Tommi Tikka. Deschiderea corespondentei in oficiile postale va scadea numarul de postasi si de masini cu care ei sa se deplaseze.

Automat, se va reduce si cantitatea de combustibil folosita, asadar si „amprenta carbonica” a serviciilor postale, mai putine emisii de dioxid de carbon vor ajunge in atmosfera, desi nu se va reduce numarul de copaci taiati, caci Itella va scana trimiteri postale deja transpuse pe hartie. Acestea din urma vor ajunge pana la urma la destinatar, dar mai rar.

Obiectivul Itella este ca, in zonele putin populate ale Finlandei – tara cu 5,4 milioane locuitori pe o suprafata de 338.400 km patrati – posta nu va mai sosi zilnic, ci numai de 2-3 ori pe saptamana. Si nu la fiecare destinatar, ci la „magazinul satului” sau alt punct de unde oamenii sa vina sa-si preia singuri corespondenta pe hartie.

Un „sistem automat” care ar starni invidia KGB ori Stasi

„Angajatii nostri nu citesc corespondenta”, ci va fi vorba de „un sitem automat”, a dat asigurari Tommi Tikka, confruntat cu o avalansa de critici ca Itella doreste un serviciu de interceptari care ar strani invidia serviciului secret sovietic (KGB) ori a celui est-german (Stasi).

Doar ca agentii respectivelor organizatii aveau nevoie de eforturi minutioase pentru a pastra aparenta ca scrisorile oamenilor nu au fost violate, pe cand Itella nu va avea dificultati prea mari in a gasi „cetateni model”, dispusi sa contribuie la salvarea planetei.

In prezent, 126 de familii si 20 de mici firme din Antilla (o zona cu mica densitate a populatiei din orasul sudic Porvoo) s-au oferit voluntari pentru experimentul initiat de Itella, incepand cu 12 aprilie si pana la sfarsitul anului. „Este o incercare, un experiment pe viu”, a declarat Tikka, foarte curios sa afle daca oamenii vor opta si pentru scanarea corespondentei personale sau doar a facturilor si a actelor oficiale.

Sursa: Gandul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *