Efectele dramatice ale unui experiment desfasurat acum aproape 100 de ani.
In 1913, un sportiv american a participat la un experiment condus de fiziologul Ida Henrietta Hyde, care urmarea aflarea efectelor consumului unor mari cantitati de Coca Cola asupra atletilor si diferentele fata de oamenii obisnuiti.
Coca Cola era considerata atunci ”bautura tonica”, un produs intre aliment si medicament. Atletul a consumat zilnic 230 mg de cafeina rezultata din Coca Cola, echivalentul a trei cesti de cafea.
Dupa ce a luat una dintre dozele prescrise, pe data de 3 iunie 1913, unul dintre muschii sai oculari a paralizat. De asemenea, anuntase medicii ca, pe durata desfasurarii experimentului, ii scazusera puterea de concentrare si coordonare, astfel incat nu mai putea sa duca la bun sfarsit nici macar exercitiile usoare, care nu necesitau un prea mare efort.
La randul sau, cel care nu era sportiv de performanta, s-a plans de o serie de efecte negative ale consumului, cercetatorii fiind nevoiti sa opreasca experimentul.
Rezultatele au fost publicate in revista ”American Journal of Physiology” in 1917.