Prejudiciu de opt milioane de euro din defrisari, la Valcea

Prejudiciu de opt milioane de euro din defrisari, la Valcea
Prejudiciu de opt milioane de euro din defrisari, la Valcea

Aproximativ opt milioane de euro reprezinta prejudiciul estimat in urma taierilor ilegale din perioada 2009-2014 a peste 200.000 de mc de masa lemnoasa din judetul Valcea, fiind vorba de cinci dosare complexe, potrivit declaratiilor inspectorului sef din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Valcea, comisarul Nicolae Saradarescu. “In urma verificarilor si cercetarilor efectuate de structurile de politie avem cinci cazuri complexe privind taiere ilegala, sustragere si vanzare fara documente legale a unui volum de aproximativ de 200.000 de metri cubi de material lemnos. Aceste ilegalitati s-au produs in perioada 2009-2014. Pe langa aceste cercetari, am efectuat anchete si cu privire la improprietaririle ilegale de padure. La ora actuala avem o cauza complexa care vizeaza 2.000 de hectare de padure retrocedata ilegal, nu pot spune zona, pentru ca dosarul este in documentare”, a precizat Saradarescu.

Potrivit acestuia, modul de operare a fost foarte simplu. “Deci, o persoana privata solicita un anumit volum de masa lemnoasa sau o anumita suprafata, i s-a retrocedat mult mai mult decat a cerut, practic cu 2.000 de hectare, toate cu documente emise de catre autoritatile locale, documente care nu aveau in spate nici cea mai mica justificare legala. Nu pot spune decat atat: ca sunt implicate persoane care lucreaza in institutii publice. Avem un prejudiciu de opt milioane de euro. Avem date si despre alte suprafete retrocedate ilegal si ne vom extinde cercetarile si in aceste cazuri, este vizat in special nordul judetului Valcea. Lucram in acest caz cu IGPR si cu ITRSV, pentru ca este un volum imens aici. Pe parte de retrocedari am cerut sprijinul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA)”, a mai spus seful politiei valcene.

Potrivit lui Saradarescu, sunt 14 echipe in teren formate din lucratori din politie, de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITSRV) si de la ocoalele silvice pe raza carora au fost comise delictele. “Primele concluzii arata ca 75% din taierile din Valcea au fost operate ilegal. Daca timpul va fi bun, speram ca intr-o luna sa terminam inventarierea, cercetarile la fata locului. (…) Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) detine o baza de date foarte bine pusa la punct, are imagini luate de sus pe intreg teritoriul judetului Valcea”, a mai spus comisarul de politie, pentru Agerpres.

Cilea cere ancheta pentru defrisari, la Valcea

Presedintele PSD Valcea, Ion Cilea, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca DNA trebuie sa faca lumina in cazurile privind retrocedarile si taierile ilegale de lemne, care, potrivit acestuia, au dus la toate fenomenele de alunecari de teren din ultimii ani. “Eu nu comentez aici cazuri privind Hrebenciuc sau alte nume. Eu comentez in calitate de presedinte de Consiliul Judetean Valcea, judet in care ne-am confruntat cu alunecari de teren si eroziune a solului tocmai din cauza acestor faradelegi. In Valcea, tare mi-e teama ca anchetele ar putea ajunge si prin nordul judetului, unde sunt unii care acum se cred mari justitiari si au facut multe minuni in domeniul defrisarilor ilegale. Revenind, insa, DNA trebuie sa faca lumina in aceste cazuri, noi nu obstructionam justitia in aceste cazuri, pentru ca Valcea este un judet, asa cum am spus, grav afectat de calamitati naturale, cauzate de
defrisari ilegale”, a spus Cilea.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente