Presedintele Frantei e gata sa interzica organismele modificate genetic

0
382

Nicolas Sarkozy a precizat, in prima conferinta organizata la Palatul Elysee de la numirea sa in functie (in mai 2007), ca-si va tine toate promisiunile luate in cadrul programului Grenelle de mediu.

Presedintele Frantei a spus ca e gata sa interzica toate culturile cu plante modificate genetic (OMG), daca se va dovedi ca sunt periculoase. „Programul Grenelle va fi respectat cu strictete: aici e vorba despre credibilitatea statului si a politicii”, a afirmat Sarkozy.

„In cazul in care Comitetul Inaltei Autoritati care se ocupa de situatia porumbului transgenic MON 810, singurul OMG cultivat in Franta, scoate la iveala indoieli serioase asupra acestuia, eu sunt dispus sa accept activarea clauzei de salvgardare pentru MON 810”, a mai spus Sarkozy.

Clauza de salvgardare permite unui stat membru al Uniunii Europene sa interzica un OMG autorizat pe plan comunitar, in conditiile in care tara respectiva isi justifica aceasta actiune printr-un dosar stiintific bine documentat. Interventia sefului statului nu l-a linistit in totalitate pe Jose Bove, aflat in greva foamei de aproximativ o saptamana, impreuna cu alte 15 persoane.

„Sunt totusi circumspect in aceasta privinta. Rezultatele negocierilor pentru mediu au devenit angajamente si, intr-o oarecare masura, presedintele republicii o confirma, din moment ce vorbeste despre respectarea angajamentelor de mediu din cadrul Grenelle”, a indicat liderul altermondialist Bove, citat de AFP.

El a precizat, de asemenea, ca isi imagineaza cu dificultate o situatie in care Inalta Autoritate ar decide ca MON 810 nu pune nicio problema, vazand toate rapoartele existente care demonstreaza tocmai contrariul.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.