Pretul apei potabile trebuie sa scada, spune Ministerul Mediului

Inova?ie pentru desalinizarea apei care va îmbun?t??i considerabil via?a a unui miliard de oameni
Pretul apei potabile trebuie sa scada, spune Ministerul Mediului

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat marti, in cadrul Forumului Regional al Apei, ca trebuie sa se asigure accesul tuturor romanilor la retelele de alimentare cu apa pana in 2018 si ca pretul apei potabile trebuie sa scada.

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a participat marti, 12 iunie 2012, la cea de-a 14-a editie a Forumului Regional al Apei, organizat de Asociatia Romana a Apei – ARA, unde, in cadrul Conferintei Tehnico-Stiintifice “Tehnologii noi de epurare a apelor uzate”, a prezentat punctul de vedere al ministerului cu privire la realizarea investitiilor in acest domeniu.

Alaturi de Rovana Plumb, la eveniment au participat si consilierul de stat al primului-ministru, Eugen Teodorovici, presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, Dan Vladescu, precum si presedintele ARA, Vasile Ciomos.

“Guvernul va coopera cu factorii de decizie implicati pe toate domeniile de mediu, paduri si apa astfel incat sa se poata asigura servicii publice la standarde europene pentru toti cetatenii Romaniei. Din punctul de vedere al managementului resurselor de apa, autoritatile guvernamentale trebuie sa actioneze pe doua directii. Pe de o parte trebuie sa asiguram accesul intregii populatii la retelele de alimentare cu apa pana in anul 2018, iar pe de alta parte sa diminuam pretul apei potabile platite de catre populatie”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Romania, prin Tratatul de Aderare, si-a asumat angajamente importante in sectorul de apa si apa uzata pentru transpunerea directivelor 98/83/CE referitoare la calitatea apei potabile, respectiv 91/271/CE privind epurarea apelor uzate urbane.

“Pentru realizarea angajamentelor asumate prin aderarea la Uniunea Europeana, trebuie sa crestem, intr-un mod accelerat, gradul de absorbtie al fondurilor europene. In acest sens, am elaborat impreuna cu presedintele ANRMAP un ordin comun in vederea stabilirii unei documentatii cadru pentru atribuirea contractelor finantate prin intermediul POS Mediu, ordin care va fi publicat in Monitorul Oficial si va fi accesibil tuturor celor interesati de accesarea fondurilor europene. Aceasta documentatie cadru are ca scop reducerea perioadei de atribuire a contractelor precum si reducerea numarului de contestatii din cadrul licitatiilor”, a precizat ministrul Mediului si Padurilor.

In ceea ce priveste pozitia Romaniei in raport cu institutiile europene, ministrul Mediului si Padurilor a precizat ca: “Este necesar ca, in relatia cu Uniunea Europeana, ministerele de resort care gestioneaza fonduri europene sa aiba o pozitie ferma in concordanta cu interesul national si cu particularitatile Romaniei ca stat membru, dar care sa respecte totodata principiile UE. Deciziile vor fi obiective si ferme si nu vor fi luate din birou, ci in urma vizitelor pe teren si a discutiilor consultative purtate in mod direct cu toti factorii de decizie implicati in gestionarea fondurilor europene”.

Cea de-a 14-a editie a Forumului Regional al Apei este organizata de Asociatia Romana a Apei si se desfasoara la Palatul Parlamentului, in perioada 11 – 13 iunie. Evenimentul isi propune sa usureze intelegerea cerintelor aplicabile proiectelor finantate din fonduri europene in sectorul de apa si apa uzata la nivelul beneficiarilor. Totodata, evenimentul reprezinta un prilej de dezbatere a problemelor intampinate in promovarea proiectelor de investitii la nivel local.

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.rtv.net/rovana-plumb-pretul-apei-potabile-platit-de-populatie-trebuie-sa-scada_32181.html#ixzz1xcbiETfp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *