Pretul brazilor, stabilit dupa inaltime

0
315

Potrivit conducerii Directiei Silvice Gorj, de astazi, cei care vor sa achizitioneze un brad pentru Craciun pot sa faca acest lucru. Arborii, de esenta brad si molid, vor fi depozitati la Preajba, in Centrul de Fructe. Brazii au dimensiuni cuprinse intre 1 si 18 metri, iar preturile sunt cuprinse intre 11 si 2160 de lei.

Directia Silvica Gorj recolteaza, pentru solicitarile de sarbatori, 2275 de pomi de Craciun. Dintre acestia, 1950 sunt brazi, iar 325 sunt molizi. In privinta preturilor, acestea se pare ca sunt asemanatoare cu cele de anul trecut. Astfel, pentru un brad mai mic de 1,30 m, se va plati 16 lei, iar pentru un molid de aceeasi dimensiune, 11 lei. Daca bradul este de 2 metri, pretul creste pana la 23 de lei pentru un brad si ajunge la 15 lei pentru un molid. Un brad avand o inaltime de 2-3 metri costa 30 de lei, iar unul care ajunge la 4 metri, 360 de lei. Daca arborele de esenta brad ajunge la o inaltime de 6 metri, pretul creste pana la 480 de lei, iar daca este de 10 metri, el va costa 720 de lei. Cei mai scumpi brazi, considerati si comenzi speciale, au intre 10 si 14 metri si costa 1200 de lei bucata, iar cei care depasesc aceasta dimensiune costa 2160 de lei bucata. Preturile pentru molizii de dimensiuni mari sunt aceleasi ca pentru brazi.
Acesti arbori mari sunt achizitionati in special de institutiile publice din judet si se livreaza direct de la ocoale, de unde vor fi ridicati de catre solicitanti.

Arbori gratuiti
Responsabilii Directiei Silvice Gorj au pregatit insa cativa arbori, pe care ii vor oferi gratuit unora dintre institutiile publice din judet, la organizatiile nonguvernamentale si persoanelor cu situatie materiala precara. Astfel, 100 de arbori vor fi oferiti in judet, cu scop umanitar, in timp ce alti 100 de brazi vor ajunge la Directia Silvica Olt, pentru colegii silvicultori. Conducerea Directiei Silvice Gorj s-a gandit si la colegii de la Directia Silvica din Craiova si le va oferi acestora inca 100 de pomi de Craciun. Daca nu se vor cumpara din depozitul din Preajba, arborii Directiei Silvice vor fi vanduti si in piete. In privinta comerciantilor care vor vinde brazi, acestia trebuie sa detina sigiliu crotaliu, un bon de vanzare sau un aviz special. In caz contrar, comerciantii de brazi vor fi amendati, sanctiunile fiind cuprinse intre 10 si 30 de milioane de lei vechi.

Sursa: Lupta in Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.