Prima amenajare hidroenergetica cu acumulare prin pompaj din Romania, la Frunzaru

Prima amenajare hidroenergetic? cu acumulare prin pompaj din România, la Frunzaru
Prima amenajare hidroenergetica cu acumulare prin pompaj din Romania, la Frunzaru
Prima amenajare hidroenergetica cu acumulare prin pompaj din Romania, la Frunzaru

Razvan Nicolescu, Ministrul Energiei, a fost prezent, vineri, la Hidrocentrala de pe Olt de la Frunzaru, la punerea in functiune a primei amenajari hidroenergetice cu acumulare prin pompaj din Romania. Aceasta este cea de-a cincea hidrocentrala retehnologizata astfel din judet, dupa Ipotesti, Draganesti, Rusanesti si Izbiceni. Retehnologizarea permite hidrocentralelor sa produca energie cu apa repompata din aval in amonte, atunci cand pretul pe megawatt este cel mai mic.

La eveniment au fost prezenti, de asemenea, administratorul special al Hidroelectrica, Remus Borza, dar si reprezentantii autoritatilor locale – presedintele CJ, Paul Stanescu, vicepresedintele institutiei Marius Oprescu, primarul Slatinei, Minel Prina, prefectul Silviu Neacsu si senatorul Darius Valcov. De asemenea, din partea consumatorilor de energie, la Frunzaru a fost prezent Gheorghe Dobra, directorul general al Alro. Nicolescu a declarat ca punerea in functiune a amenajarii hidroenergetice cu acumulare prin pompaj de la Frunzaru pune judetul Olt pe harta energetica a Europei.

„Imi face deosebita placere sa fiu, astazi, aici. Cred ca este un moment important si, poate, chiar istoric pentru Romania si pentru judetul Olt. Practic, astazi punem pe harta Europei Oltul si Romania cu o noua realizare tehnica. Romania, de astazi, va avea la dispozitie intr-o maniera operationala 200 MW in pompaj”, a spus ministrul Energiei.

Venit din managementul privat in Cabinetul Ponta, Razvan Nicolescu a tinut sa precizeze ca, pentru investitiile urmatoare, este nevoie de o eficientizare a costurilor. Ministrul a mai subliniat ca Romania este singura tara din UE care poate produce 200 MW in pompaj.

„Am vazut scris, undeva sus, «Sa ne cunoastem trecutul». Este un lucru foarte important. De astazi, nu numai ca suntem primul producator din lume de petrol si gaz, sau singura tara din Uniunea Europeana care are un ciclu nuclear complet, sau una dintre tarile cu cea mai buna independenta energetica, ci suntem si o tara care are 200 MW instalati in pompaj. Este un lucru important, de care trebuie sa fim mandri. Este, de asemenea, o experienta din care trebuie sa invatam o serie de lucruri. Trebuie sa fim mai eficienti atunci cand ne apucam sa investim. Spunea domnul Borza ca, initial, nivelul estimat al acestei investitii era undeva la 140 de milioane de euro, iar pana la urma am ajuns la un cost de 400 de milioane de euro. Trebuie sa invatam sa cheltuim mult mai eficient banii, sa gandim mult mai bine atunci cand facem o investitie”, a spus Nicolescu.

Remus Borza a explicat cum functioneaza hidrocentralele prin pompaj, tehnologia permitand producerea de energie electrica la costuri mai mici.

„Care este principiul prin care functioneaza hidrocentralele prin pompaj? Cumpara noaptea, in gol, energie ieftina, urca apa din aval in amonte, de la vale la deal, pentru ca «in varf», ziua, sa produca energie cu apa urcata la deal”, a spus administratorul special al Hidroelectrica.
Borza a precizat ca, din cauza suprataxarii producatorilor de energie, investitia de la Frunzaru va fi amortizata in 22 de ani.

„O sa intrebati daca e rentabila o astfel de activitate. Noi ne-am facut niste socoteli si va spun ca nu. Avem un pret de cost pe megawattul produs in regim mixt pompa-generator de 450 de lei. Este enorm pentru niste grupuri retehnologizate. Noi trebuie sa amortizam aceasta investitie in 22 de ani, dar plecam cu foarte multe handicapuri privind taxele si impozitele”, a declarat el.

„Avem nevoie de locuri de munca si de cat mai multe investitii”

Paul Stanescu, presedintele CJ Olt, si-a exprimat speranta ca toate cele opt hidrocentrale din judet sa fie retehnologizate de Hidroelectrica, asa cum s-a intamplat la Ipotesti, Draganesti, Frunzaru, Rusanesti si Izbiceni.
„Pe noi, oltenii, ne bucura ca aceste investitii sunt in judetul nostru, ca judetul Olt este unul dintre cei mai mari de producatori de energie hidro din Romania. Speram ca, in continuare, toate hidrocentralele din judetul nostru, cele opt, sa fie retehnologizate la cel mai inalt nivel si Oltul sa fie un factor important in energia hidro”, a spus Stanescu.
Prefectul Silviu Neacsu le-a cerut reprezentantilor Hidroelectrica si ai Ministerului Energiei sa pastreze locurile de munca din acest sector, in judetul Olt.

„Eu nu pot decat sa fiu mandru ca in judetul Olt sa deruleaza o astfel de investitie. Ma incearca, de asemenea, ca este vorba despre o premiera. As vrea sa ma adresez domnului administrator Borza: am dori, pentru judetul Olt si pentru locuitorii sai, sa porniti cu ideea ca noi, aici, avem nevoie de locuri de munca si de cat mai multe investitii”, a spus Neacsu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *