Prima orca alba (balena ucigasa) adulta vazuta vreodata in salbaticie

0
502
Prima orcă albă adultă văzută vreodată în sălbăticie
Prima orca alba adulta vazuta vreodata in salbaticie

Oamenii de stiinta au reusit sa surprinda pentru prima data in mediul natural o orca alba adulta sau o balena ucigasa, scrie BBC. Balenele albe sunt vazute ocazional, dar singurele orci albe vazute au fost exemplare tinere.

Orca a fost vazuta in apropierea peninsulei Kamceatka, Rusia, in timpul unui proiect de cercetare realizat de un grup de savanti si studenti, coordonat de Erich Hoyt, un specialist in balene. “Pana acum am mai vazut doua orci in Rusia, dar erau tinere, asta inseamna ca e prima data cand vedem un astfel de mamifer matur”, a spus acesta.

Potrivit sursei citate, balena avea inotatoare dorsala de peste 2 metri, asa cum are un mascul cu varsta de cel putin 16 ani. Mamiferul a fost numit “Iceberg” tocmai datorita culorii albe si dimensiunilor mari.

Mai mult, profesorul Hoyt sustine ca aceste animale traiesc mereu alaturi de mamele lor, mai ales ca in fotografii se observa mai multe balene. Curios este faptul ca, desi “fratii” sai sunt negri cu alb, culori specifice orcilor, balena vazuta este complet alba, iar motivul nu este cunoscut.

Oamenii de stiinta cred ca este posibil ca mamiferul sa fi suferit o mutatie genetica care duce la albinism, boala fiind numita sindromul Chediak-Higashi. Pentru a stabili cauza, specialistii vor sa o observe balena pentru o perioada mai lunga, de aproape, neexistand posibilitatea de a face o biopsie.

Aceasta descoperire ar putea imbunatati intelegerea acestor animale si modul in care socializeaza. Cu toate acestea, faimoasa balena alba este considerata de unii doar un mit din povestea lui Moby Dick.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.