Primaria, amendata cu 800 milioane lei pentru mizeria din Focsani

Primaria, amendata cu 800 milioane lei pentru mizeria din Focsani

Directia de Dezvoltare a fost sanctionata de Garda de Mediu cu 80.000 lei (800 milioane lei vechi) pentru gunoaiele din oras u amenda a fost contestata in instanta, dar Judecatoria Focsani a respins cererea ca fiind neintemeiata u Laurentiu Mocanu, directorul directiei spune ca la Tribunal altfel vor sta lucrurile u Decebal Bacinschi nu-l tine in brate pe seful de la salubritate si spune ca Directia de Dezvoltare sa raspunda

La mijlocul anului trecut Garda de Mediu Vrancea a sanctionat Directia de Dezvoltare si Servicii Publice aflata in subordinea Consiliului Local Focsani cu 80.000 de lei (800 milioane lei vechi) pentru mizeria din oras. Reprezentantii Directiei au contestat in instanta sanctiunea, doar ca Judecatoria Focsani a hotarit ca sanctiunea a fost data pe temei legal si ca, in consecinta, trebuie platita. Angajatii institutiei de control pe mediu au efectuat in cursul lunii mai 2011 un control privind activitatea Directiei de Dezvoltare, in urma caruia au gasit mai multe abateri. Comisarii au atras atentia ca angajatii Directiei au obligatia de a intretine curatenia pe toate strazile orasului si nu doar de ochii lumii in zonele centrale si pe strazile principale ale Focsaniului. Pe unele strazi, muncitorii Directiei nu ajungeau sa dea cu matura nici macar o data pe luna. O alta constatare a comisarilor a fost aceea ca spatiile verzi sint mult mai putine decit prevad normele europene, mobilierul stradal este si el insuficient si prost intretinut. De asemenea, s-a observat ca inca sint mentinute depozite ilegale de deseuri, punctele critice fiind capatul strazii Cotesti, pasarela Odobesti si bariera Suraia. Pe strada Maior Gh. Pastia, in statiile de autobus, nu era amplasat la momentul controlului decit un singur cos de gunoi, de unde si deseurile aruncate pe jos. Spatiul verde din Gradina Publica a fost in parte distrus de proasta amenajare a santierului de lucru. Pentru toate aceste abateri, comisarii Garzii de Mediu au dispus mai multe masuri, iar in iulie 2011 au efectuat un nou control pentru a vedea in ce masura s-au achitat de indatoriri cei de la Directia de Dezvoltare. O parte din masuri nu fusesera respectate desi cei responsabili au avut doua luni la dispozitie pentru a rezolva problemele, ocazie cu care Directia a fost sanctionata cu 80.000 de lei. “In ceea ce priveste proportionalitatea sanctiunilor aplicate, instanta apreciaza ca, tinind cont in special de starea nesatisfacatoare a curateniei stradale, precum si de starea de intretinere si amenajare a spatiilor verzi din Municipiul Focsani, organul constatator, prin aplicarea unei amenzi contravenetionale in cuantum de 80.000 lei, a individualizat in mod corect sanctiunea. Instanta respinge plingerea petentei Directia de Dezvoltare Servicii Publice ca neintemeiata”, se arata in hotarirea Judecatoriei Focsani.

Directia spune ca la Tribunal altfel vor sta lucrurile

Conform caietului de sarcini, activitatea de salubrizare stradala presupune maturatul manual si mecanizat al strazilor din municipiu, stropitul-spalatul strazilor si carosabilului, razuitul rigolelor, intretinerea spatiilor verzi, administrarea cimitirelor etc. “Noi am indeplinit masurile pe care ni le-au impus. Ei au venit cu poze cu strazi murdare, poze care puteau fi facute oricind (nu cind spuneau comisarii ca ar fi n. r.). La tot ce ni s-a scris in procesul verbal am raspuns in timp util. Ei au un punct de vedere, noi avem altul. La Judecatorie am pierdut pentru ca de regula se pierd astfel de procese, dar la Tribunal cred ca altfel vor sta lucrurile. In cazul in care totusi va trebui sa platim acesti bani, ii vom plati. Toti cei care raspund de serviciile care nu si-au facut treaba, inclusiv eu. Noi vrem sa ni se anuleze sanctiunea sau sa fie transformata in avertisment”, a declarat Laurentiu Mocanu, directorul Directiei de Dezvoltare.

Bacinschi, recunosti ca-i mizerabil Focsaniul?

Daca Mocanu nu este de parere ca se face vinovat de ceva, nu de aceeasi parere este si seful sau ierarhic, primarul Decebal Bacinschi. “Cei de la Directie sint vinovati, iar daca Tribunalul va decide ca trebuie sa plateasca amenda, atunci sa o plateasca”, a declarat Bacinschi. Intrebat daca Focsaniul este un oras murdar, edilul a invocat faptul ca a fost o iarna grea care a lasat in urma munti de gunoaie si culmea, de aceasta data are si dreptate intr-o oarecare masura. “Venim dupa o iarna foarte grea, iar in urma topirii zapezii ies la iveala munti de gunoaie. Avem si mai putini anagajati care sa aiba grija de curatenia orasului fata de cit aveam acum citiva ani. Oricum, tot Focsaniul trebuie curatat si vreau in acest sens sa organizam o saptamina a curateniei in care sa implicam institutiile, scolile. Vreau ca Pastele sa ne prinda cu un Focsani curat”, a mai adaugat Bacinschi. Primarul a parut surprins la telefon desi stia de amenda colosala aplicata Directiei de Dezvoltare, mai ales ca surse din primarie spun ca l-ar fi mustruluit bine pe Mocanu pentru ca nu a respectat masurile impuse de Garda. „Hotarirea nu este definitiva, dar faptele sint cele constatate de Garda de Mediu si indiferent de solutia finala a instantei, Directia de Dezvoltare ar trebui sa isi adapteze managementul la cerintele actuale ale legislatiei privind protectia mediului”, a declarat si Aurel Cristian, prim-comisar al Garzii de Mediu Vrancea. (Sorin TUDOSE)

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente