De mai bine de o luna, in municipiul Pitesti a inceput implementarea unuia dintre cele mai mari proiecte de care a beneficiat vreodata orasul denumit generic „Placa urbana”. Acest amplu proiect presupune lucrari pe o perioada de 18 luni, ce au menirea de a recosmetiza orasul in mai multe zone. Pe langa beneficiile incontestabile, initiativa are si unele detalii care nu sunt pe placul cetatenilor din diverse cartiere. Pe lista necazurilor aduse de acest santier continuu se numara zgomotul, praful ridicat in aer, dar si taierea masiva de pomi. Daca pana acum oamenii primariei au taiat doar cate un copac, pe ici-pe colo, in perioada imediat urmatoare este planificat un adevarat masacru asupra naturii.
Cornel Ionica: „Vom taia 51 de copaci de pe Calea Bucuresti”
Implementarea proiectului de 700 de miliarde reprezinta prioritatea municipalitatii care este in stare sa faca orice pentru a finaliza lucrarile in termen. Muncitorii au inceput deja sa afecteze anumite zone, iar acesta este doar inceputul in conditiile in care primaria are in plan sa taie sute de copaci din toate cartierele. ,,Niciodata nu vor fi toti oamenii multumiti si asa se intampla si de aceasta data. Nici noua nu ne convin anumite lucruri, dar trebuie sa implementam proiectul. Un aspect care ii nemultumeste pe locuitorii din Pitesti este faptul ca taiem arborii, dar nu avem ce sa facem, pentru ca asa este proiectul avizat si trebuie respectat intocmai. Un val mare de nemultumiri va fi, cu siguranta, in momentul in care vom taia copacii de pe Calea Bucuresti, in numar de 52. Totusi trebuie sa le dau asigurari oamenilor ca in locul acestora vom planta alti 176 de copaci, in alte zone ale municipiului”, a declarat viceprimarul Cornel-Constantin Ionica.
„Nu ne convine, dar nu avem ce face”
Asa cum era de asteptat, reactiile asociatiilor pentru protectia mediului nu au intarziat sa apara, insa acestea se recunosc din start infrante de municipalitate. „Bineinteles ca nu suntem de acord cu ceea ce se intampla, insa nu avem ce face, pentru ca primaria castiga intotdeauna. Am fost in zona si am vazut o parte dintre copacii marcati in vederea taierii. Nu putem taia arborii pentru a crea locuri de parcare, chiar daca primaria da asigurari ca va replanta altii. Nu poti taia arbori de zeci de ani care au o coroana mare si prelucreaza o cantitate mare de dioxid de carbon si sa spui ca vei replanta altii, pentru ca acestora din urma le vor trebui zeci de ani sa creasca,” ne-a declarat Georgiana Curea, membra a asociatiei Grupul pentru Educatie si Ecologie Arges.