Incantati de statiile de transfer si de centrele de colectare a deseurilor! Asa s-au aratat unii primari bistriteni, in momentul in care reprezentantii Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud le-au receptionat.
Mai mult, edilii au tinut sa precizeze ca in felul acesta localitatile pe care le conduc au facut un pas inainte spre dezvoltare.
Valoarea lucrarilor de constructie a statiilor de transfer si a centrelor de colectare a deseurilor a ajuns potrivit managerului de proiect, Vasile Moldovan la circa 8 milioane de lei.
Lucarile au fost ample, iar uneori au fost si probleme, insa in cele din urma toate neregulile au fost solutionate, pentru ca in final rezultatul sa fie pe placul tuturor.
In unele localitati, reprezentantii primariilor au facut tot posibilul sa-i invete pe cetateni ce inseamna colectarea selectiva si cat de importanta este. Unii dintre ei sustin ca au si reusit acest lucru.
Vasile Gaurean, primarul comunei Galatii Bistritei a declarat ca “s-a pus aceasta problema in mai multe comune si multi primari au refuzat, credeau ca rampele vor fi rampe de gunoaie, dar nu e adevarat pentru ca masina doar descarca intr-o masina de capacitate mai mare. Pe oamenii de aici i-am obisnuit sa predea gunoaie si nu sa le mai arunce aiurea”.La fel de incantat de proiect s-a aratat si primarul orasului Singeorz-Bai, Roland Vening care recunoaste ca acest lucru oricum trebuia facut.
Constient de lucrarile efectuate si de insemnatatea lor, primarul a recunoscut ca abia de acum urmeaza partea dificila, si anume: educarea cetatenilor, care pana acum nu erau obisnuiti cu notiunea de colectare integrata a deseurilor.
In ceea ce priveste taxele pe care le vor platit locuitorii judetului pentru colectarea gunoiului, managerul proiectului Vasile Moldovan a precizat ca acestea nu vor creste semnificativ.
Proiectul “Sistem de management integrat al deseurilor solide in judetul Bistreita-Nasaud” s-a derulat inca din anul 2009 . Prin acest proiect a fost construit un centru de management integrat al deseurilor la Tarpiu. De asemenea, au fost construite cinci statii de transfer in localitatile Bistrita, Beclean, Nasaud, Galatii Bistritei si Sangeorz-Bai. Au mai fost construite doua centre de colectare a deseurilor in municipiu si cate un centru de colectare in fiecare oras al judetului. Valoarea totala a acestui proiect s-a ridicat la 156 de milioane de lei.